E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı bu hisselerle kazandı---

Küçük yatırımcı bu hisselerle kazandı

Küçük yatırımcı bu hisselerle kazandı
24 Haziran 2024 - 11:41 borsagundem.com

Yapılan son araştırmalar bireysel yatırımcı portföylerinin yılın ilk yarısında büyük endekslerden daha yüksek getiri sağladığına işaret ediyor. Küçük yatırımcıların favori hisseleri arasında ‘Muhteşem Yedili’ tercihi öne çıkıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda küçük yatırımcılar bu yılın ilk yarısını oldukça iyi bir performansla geçirdi. MarketWatch’un haberine göre Vanda Research’ün konuyla ilgili araştırması toplam perakende yatırımcı portföylerinin bu yıl S&P 500 Endeksi’ni geride bıraktığını ve Nasdaq’ı yakından takip ettiğini gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği verilere göre, ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 bu yılın başından bu yana %15,53 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %18,48 arttı. S&P 500’ün yıllık ortalama getirisinin %10 civarında olduğu ve 2024’ün henüz yarısının geride kaldığı düşünülürse bu istatistikler borsaların yıl başından itibaren güçlü bir performans gösterdiğine işaret ediyor.

Vanda araştırması borsaların güçlü performansını bireysel yatırımcıların ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırdığı 7 teknoloji hissesine bağlıyor. (Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Meta, Tesla) Söz konusu yüksek sermayeli hisse senetlerinin güçlü performansı borsaların yükselmesini sağladı. Bu arada diğer birçok hisse senedi ise düşüşteydi veya daha yavaş bir büyüme kaydedebildi. Söz konusu tablo aynı zamanda daha az hisse senedinin oluşturduğu yoğun bir piyasa rallisi anlamına geliyor.

Yılın ikinci yarısında Muhteşem Yedili hisselerinde bir geri çekilme görülürse bireysel yatırımcılar bu düşüşü daha derinlemesine hissedebilir. Bireysel yatırımcıların portföylerinde tercih ettiği hisse senetleri hakkında fikir edinmek için popüler ticaret platformu Robinhood’un yatırımcı endeksine dikkat etmekte fayda var.

Çevrimiçi aracı kuruluş Robinhood, yatırım platformundaki 24 milyon hesabın en çok tercih ettiği 100 hisse senedini kaydeder. Platform yatırımcıların hisse senetlerindeki yüzdesini de hesaba katar. Dolayısıyla büyük portföylerin küçük portföyler üzerine ağırlık kurması da engellenir.

Robinhood Yatırımcı Endeksi her ay yeniden dengelenir ve güncellenir. Haziran ayı itibariyle Robinhood müşterilerinin en çok tercih ettiği 10 hisse senedi ise şöyle:

Tesla
Apple
Amazon
Nvidia
Ford Motor
Microsoft
GameStop
Walt Disney
AMC
Meta

Endekse göre Robinhood yatırımcılarının en çok ilgi gösterdiği hissenin Tesla olduğu görülüyor. Bu oldukça ilginç. Zira elektrikli otomobil üreticisi bu yıl zor bir dönemden geçiyor. Tesla hisseleri yaz ayları itibariyle yıl başından bu yana %26,5 değer kaybetti. Hisse senetlerindeki sert düşüşe rağmen Tesla hisseleri hâlâ Robinhood yatırımcıları tarafından büyük ilgi görüyor.

MW haberine göre Tesla hisseleri olmasaydı Robinhood yatırımcılarının ortalama portföy performansı ortalamaların çok daha üzerinde olabilirdi.

Robinhood yatırımcıları 2024’te çok daha iyi performans gösteren hisse senetlerine de yatırım yaptı. Yıl başından bu yana %160 değer kazanan Nvidia hisseleri, sırasıyla %40 ve %41 yükselen Meta ve GameStop hisseleri buna örnek olarak gösterilebilir. Söz konusu güçlü getiriler Tesla’nın neden olduğu kayıpları siliyor.

Hisse senedinin bu yılki düşüşüne rağmen, Robinhood yatırımcılarının Tesla'ya karşı bir zaafı var. Robinhood'un Kıdemli Yatırım Stratejisi Direktörü Steph Guild, 2022 sonbaharında Robinhood Yatırımcı Endeksi'ni yaratılmasından bu yana Tesla’nın Robinhood müşterilerinin 1 numaralı tercihi olduğunu söyledi.

Guild, insanların platformda neye yatırım yaptığına dair birkaç göze çarpan tema gözlemlediğini söylüyor. Bunlar arasında elektrikli araçlar, yapay zeka ve büyük teknoloji şirketleri yer alıyor.

Tesla'ya ek olarak, Ford, ve Rivian Automotive gibi elektrikli otomobil üreticileri de ilk 100 listesinde yer alıyor. Bu arada, Apple, Microsoft ve Amazon gibi teknoloji şirketleri popülerliğini koruyor. Yatırımcılar ayrıca Nvidia, AMD ve SoundHound AI gibi hisse senetleri üzerinden yapay zeka yatırımlarına giriyor.

Guild küçük yatırımcı için, "Dünyanın 20 ila 30 yıl içinde nasıl görüneceği düşüncelerine göre yatırım yapıyorlar" ifadelerine yer verdi.

Guild küçük yatırımcıların belirli davranış trendlerini takip etme eğiliminde olduğunu belirtti. Bu trendler arasında düşen hisse senetlerini dipten satın alma ve hisse senetleri iyi performans gösterdiğinde zirvede satma da bulunuyor. Robinhood endeksi, Tesla Hisse senedi ay boyunca düşerken yatırımcıların daha fazla hisse satın aldığını ve Nvidia ve GameStop hisseleri yükseldiğinde bu hisselerin daha fazla satıldığını gösteriyor.

Borsa uzmanı ayrıca perakende yatırımcıların, satın almayı ve portföyde tutmayı seven uzun vadeli düşünen yatırımcılar olma eğilimi gösterdiğine dikkat çekti. Guild’e göre bu eğilim sayesinde bireysel yatırımcılar piyasalarda her ne olursa olsun 2024’ün geri kalan dönemi için iyi bir durumda gözüküyor.

Borsada rallinin devamı için ne gerekiyor?

 

Küresel piyasalarda Fed belirsizliği

 

S&P 500 ile ilgili çarpıcı yükseliş tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)