E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcılar panik yapmadı---

Küçük yatırımcılar panik yapmadı

Küçük yatırımcılar panik yapmadı
19 Ağustos 2024 - 14:39 borsagundem.com

Ağustos ayındaki yoğun satış dalgası sırasında perakende yatırımcılar satışa geçmek yerine dirençli kaldı. Borsaların geri dönüşüyle yatırımcılar da iddialı pozisyonlarının meyvelerini alıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz hafta kâbus gibi başlayan ağustos ayının tüm kayıplarını sildi. Kayıpların en yoğun olduğu günlerde dahi sinirlerine hakim olan perakende yatırımcılarsa krizden kârda çıkan kesim oldu.

Küçük yatırımcılar genellikle bir yatırım akımına en son katılan kesim olarak düşünülür. Diğer bir deyişle borsalar zirveye ulaştıktan sonra herhangi piyasa çöküşü yaşanmasından en fazla perakende yatırımcıların tehdit edilmesi beklenir. Ancak borsalara erişim kolaylaştıkça küçük yatırımcılar son yıllarda gündelik ticaretin daha büyük bir payı haline geldikçe davranışları da daha büyük piyasaları etkilemeye başladı.

Financial Times’ın haberinde küçük yatırımcılarının son kararlı hamlelerinin bir güç gösterisi mi yoksa piyasaların gittiği belirli bir noktaya kadar işe yarayan içi boş bir güven mi olduğu tartışılıyor.

Küresel hisse senetleri ağustos ayının ilk iki gününde sert bir satış dalgasına uğramıştı. Tokyo borsasındaki %12’lik tarihi düşüş pazartesi günü hisse senetlerinde panik havasına yol açmıştı. Bu panik havası satış dalgasını daha fazla genişletmiş, ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de günlük kayıplar %7’nin üzerine çıkmıştı. Piyasalar düzensiz de olsa o zamandan beri çoğunlukla yükseldi.

FT haberine göre satışların en yoğun olduğu günlerde bile küçük yatırımcılar borsalardan vazgeçmedi.

Interactive Brokers Baş Borsa Stratejisti Steve Sosnick, “Müşterilerimiz borsalar düştükten sonra da satın almaya devam etti. Düşerken aldılar ve şimdi borsalar yükselirken yine alıyorlar. Onların inançları hiçbir şekilde sarsılmadı” ifadelerine yer verdi.

Yatırım araştırmaları firması Vanda Research’ün bu haftaki verileri bu ay ABD hisse senetlerine küçük yatırımcı girişlerinin bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi olduğunu gösterdi. Veriler son günlerde yatırımcı girişlerinin azalmasına rağmen hâlâ zirveye yakın olduğunu gösteriyor.

Vanda Research’ten Marco Iachini, “Perakende yatırımcıların özellikle yılın ikinci yarısında tarihsel eğilimleri bu kadar ani bir şekilde bozmasını nadiren görüyoruz” dedi. Perakende yatırımcılar genellikle ocak aylarında hisse senetlerine fazlaca yatırım yapar ve yatırımcı giriş hızı sonraki aylarda istikrarlı bir şekilde azalır.

Küçük yatırımcılarda ancak aylarca süren zayıf girişlerden sonrasında potansiyel piyasaları yakalama refleksi görülebiliyor. Ancak Robinhood’un Baş Aracı Kurum Görevlisi Steve Quirk düşüşlerin en yoğun olduğu pazartesi gününde küçük yatırımcıların hisse satın almak için bu yılın başından bu yana en fazla parayı harcadığını söyledi.

Quirk, “Bir perakende yatırımcı Apple’ı veya geniş tabanlı bir ETF’yi cazip bir seviyede satın almak istiyorsa piyasalar onlara harika bir fırsat verdi ve aradıkları avantajı sağladılar” dedi.

Apple hisseleri söz konusu Kara Pazartesi günü %5’ten fazla değer kaybetti ve üç hafta öndeki zirvesinden %17 geriledi. Küçük yatırımcıların bir diğer gözdesi olan Nvidia ise aynı dönemde %31 değer kaybetti.

Perakende yatırımcılar arasındaki değişen davranışın, özellikle kısmi hisse ticaretinin bir sonucu olarak, dipten satın alma zihniyetini artırabileceğine dair bir tartışma da var. Söz konusu yöntemde yatırımcılar bir hissenin fiyatından daha küçük miktarlarda paralarla aynı hisse senedine yatırım yapabiliyor. Bu sayede küçük yatırımcı Microsoft veya Meta hissesi alabilmek için 400-500 dolar civarında para ödemek zorunda kalmıyor.

Quirk perakende yatırımcı davranışlarını açıklarken, "Müşterilerimiz tarihsel emsallere bakıyor ve 'Elbette, 25 yıllık yatırım kariyerim boyunca bir miktar oynaklık görebilirim, ancak bunları uzun vadede satın alıyorsam, bunun avantajlı olmamasının hiçbir yolu yok' diyorlar" ifadelerine yer verdi.

Dipten alım ve al-tut stratejileri piyasaların ve muhtemelen hissedar getirileri için faydalıdır. Ancak büyük bir riskin var olduğunu da değiştirmez. Küçük yatırımcıların ve hatta bazı büyük yatırımcıların geçmişte bazı zirvedeki teknoloji hisselerine bol miktarda yatırım yaptığı ve sonra bu hisselerden vazgeçtiği de görülmüştü.

Interactive Brokers’tan Sosnick küçük yatırımcıların popüler hisse senetlerine olan yatırımları için, “Bu yöntem onlar için, bunu tartışmam mümkün değil. Benim endişem Warren Buffett’ın tavsiyelerinin ilk bölümü olan başkaları korkarken açgözlü olma bölümünü uygulamaları ancak başkaları açgözlüyken korkmayı gerektiren ikinci bölümü takip etmiyor olmaları” ifadelerine yer verdi.

Mark Spitznagel: Ağustos ayındaki borsa fiyaskosu açık bir kırmızı bayraktıMark Spitznagel: Ağustos ayındaki borsa fiyaskosu açık bir kırmızı bayraktı

 

Borsada 'rüya senaryo’ yeniden masadaBorsada 'rüya senaryo’ yeniden masada

 

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralliJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)