E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKüçük yatırımcıyı sevindiren haber ---

Küçük yatırımcıyı sevindiren haber

Küçük yatırımcıyı sevindiren haber
14 Eylül 2012 - 08:58 borsagundem.com

MMC Sanayi (Gentra Lojistik) patronun halka açık olmayan şirketlerin hisselerini almayacak

Borsada son dönemlerde küçük yatırımcının lehine önemli gelişmeler yaşanıyor. Işıklar Yatırım Holding’in sermaye indirim bindirim talebinin reddinden sonra MMC Sanayi’nin (Gentra Lojistik) patron şirketlerini satın alma kararında geri adım atıldı.
MMC Sanayi geçtiğimiz temmuz ayında, Endeks Gayrimenkul ile Endeks Türev'in hisselerinin Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) iznine bağlı olarak, yapılan değerleme sonrasında nominal değer üzerinden satın alınacağını açıklamıştı. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Temmuz ayındaki söz konusu karar hatırlatılarak, "Gelinen noktada söz konusu hisselerin satın alınmasından görülen lüzum üzerine vazgeçilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir" denildi.
West Pharma Sağlık Ürünleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, MMC Sağlık Ürünleri Pazarlama Ltd.Şti Müdürü, Endeks Türev Yatırım Menkul Değerler A.Ş.Yön. Kur. Üyesi, Endeks Gayrimenkul Madencilik Enerji A.Ş. Yön.Kur.Başkanvekili, MMC Sanayi ve Ticari Yatırımlar A.Ş.Yön.Kurulu Başkanı, Enver Çevik Yatırımlar Holding A.Ş. Yön.Kur. Üyesi ve Endeks Filo Araç Kiralama A.Ş.Yön.Kur. Üyesi Masum Çevik, Gentra Lojistik’i satın aldıktan sonra şirketin faaliyet alanı ile ilgili olarak hiç alakası olmayan alanlarda yatırım kararı almıştı. Öncelikle şirketin ismi MMC olarak değiştirilmişti. Şubat ayında şirketi satın alan Masum Çevik kısa sürede büyük operasyonlara imza atmıştı. Bunların başında da kendi şirketlerinin yönetim kurulu başkanı olduğu halka açık çok sayıda ortağı olduğu Gentra Lojistik’e satış kararı olmuştu.
KISA SÜREDE ÖNEMLİ OPERASYONLAR YAPTI
8.5 milyon lot sermayesi bulunan ve yüzde 44’ü halka açık olan MMC’nin (Gentra Lojistik) yaklaşık yüzde 52’si Masum Çevik’e ait. Masum Çevik, kontrolünde bulunan 4 milyon 750 bin lot hissenin 4 milyon 150 bin lotunu satmak için Haziran 2012 tarihinde Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirdi. Çevik’in elinde satışa konu olmayan sadece 600 bin lot hisse kaldı. Bunlarda kurucu, yani imtiyazlı hisseler olduğu için satışa konu edilmedi. Çevik, Şubat ayında şirketi aldığını duyurmasından sonra, üst üste önemli operasyonlara imza attı. İlk olarak şirketin ismini değiştirdi, ardından yine kendisinin ortak olduğu iki şirketten yüklü miktarda hisse alımı için yönetim kurulundan karar çıkarttı. Ayrıca imtiyazlı hisseler dışında elindeki tüm hisseleri borsada satışa konu edilecek şekilde MKK’ya kaydettirdi. Bu gelişmeler karşısında ise hisseler 5 lira seviyesinden 2.5 liraya kadar geriledi. Çünkü patronun ortağı olduğu şirketten Hisse alımı ve çok yüksek miktarda satışa konu edilecek konuma dönüştürülen hisselerin şirketi olumsuz etkileyeceği görüşü piyasada ağırlık kazandı..
AÇIKLAMA OLUMLU KARŞILANDI
Ancak dün yapılan şu açıklama piyasada olumlu karşılandı: “MMC Sanayi ve Ticari Yatırımlar AŞ. Yönetim Kurulu 13.09.2012 tarihinde Şirket merkezinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır:
05.07.2012 tarihinde sayı alınan Yönetim Kurulu kararı uyarınca,
1- Endeks Gayrimenkul ve Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. 'nin sermayesinin %59,9357'sine karşılık gelen Masum Çevik'e ait 1 TL nominal değerli 2.625.000 adet A grubu imtiyazlı hisse ile, 7.863.750 adet B grubu hissenin;
2- Endeks Türev Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 'nin sermayesinin %9,995' ine karşılık gelen Masum Çevik'e ait 1 TL nominal değerli 799.600 adet B grubu hissenin; Sermaye Piyasası Kurulu ve diğer ilgili resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınmasını müteakiben, SPK mevzuatı uyarınca yetkili bir değerleme kuruluşuna değerlemesinin yaptırılarak bahsekonu hisselerin nominal bedel üzerinden satın alınmasına karar verilmişti.
Gelinen noktada söz konusu hisselerin satın alınmasından görülen lüzum üzerine vazgeçilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.”
BİRİLERİ BU AÇIKLAMANIN YAPILACAĞINI BİLİYOR MUYDU?
Masum Çevik’in satın almasından hemen sonra 3.5 lira seviyesinden 5 liraya kadar tırmanan hisseler, 10 gün öncesine kadar 2.5 lira seviyesine kadar gerilemişti. Karar dün açıklandı ama hisseler son bir haftada yaptığı sert çıkışla 2.5 lira seviyesinden 3.70 liraya kadar soluksuz yükseldi. Söz konusu fiyat hareketinin yaşandığı dönemde hisse fiyatındaki hareketi destekleyecek ne önemli bir gelişme var ne de açıklama. Aksine, şirket İMKB’nin yaşanan fiyat hareketlerinin nedenini sorması üzerine 11 Eylül’de “Kamuya açıklanmamış özel bir durum’un olmadığını” beyan ediyor. İki gün sonra da şirket için hayati önem taşıyan iki satın almadan gerekli lüzum üzerine vazgeçildiği beyan ediliyor.
Borsa çevrelerinde hisse fiyatına olumlu yansıyacak bu kararın önceden sızdırılmış olabileceği iddiası konuşuluyor. Şirketin ‘özel bir durum yok’ açıklamasına rağmen, hisselerin bir haftada yüzde 40 değer kazanmasını açıklayacak önemli bir gelişme bulunmuyor.
Bu arada, bir diğer önemli ayrıntı ise Masum Çevik satın aldığında kar eden şirket konumunda olan MMC’nin devir sonrası ilk bilançosunda zarar açıklaması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rasim18 Eylül 2012 18:49

    Sizdemi

  • 15 Eylül 2012 10:54

    kağıt uçar gider...

  • mahsun yıldırım14 Eylül 2012 13:58

    arkadaşlar şu mataşın sonu ne olucak bilen varmı bütün aylığımı yatırdım yarısını kaybettim.4ay önce bilgisi olna varsa lütfen yazsın

  • SAÇİT ANIL14 Eylül 2012 13:14

    SAYIN ORHAN ABİ BU MASUM KIRMIZI GÜL GİNE YATIRIMCININ BATIRACAKLARR

  • ahmet derin14 Eylül 2012 12:04

    burada artık yazan yok demekki herkes uyanmış..

  • AHMET DERİN14 Eylül 2012 12:02

    artık bundan sonra mal verirler operasyon bitmiş...

  • adıl14 Eylül 2012 11:32

    Bu yönetim kurulu kararları yasalar çerçevesinde hep kullanılacak.Bir gün yabancı ortaklık görüşmesi yapıyoruz diyecekler ertesi ay vazgeçtik diyecekler bir gün sermaye arttırımı kararı verilecek fiyat düşünce vaz geçilecek spk asıl bu yönetim kurulu kararlarının suistimalini araştırıp yaptırım uygulamalı.Dalavere artık yönetim kurulları tarafından yapılıyor yapılacak.Sadece bu iş için borsada işlem gören küçük sermayeli bir kasa masa şirketleri seçiliyor o andan itibaren operasyon başlamış oluyor.

  • bülent14 Eylül 2012 10:14

    iyi haberler yollanıyorsa mal dağıtacaklar demek ki...