E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporKulüplere 180 milyon lira ödedi---

Kulüplere 180 milyon lira ödedi

Kulüplere 180 milyon lira ödedi
18 Temmuz 2011 - 08:53 borsagundem.com

TFF, yayın gelirlerinden sezon öncesi kulüplere 180 milyon liralık ödeme yaptı

Yayın gelirlerinden sezon öncesi kulüplere 180 milyon liralık ödeme yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2011-2012 sezonunun erken başlaması nedeniyle bu sezon ayakbastı parasını 24 Haziran tarihinde ödedi. TFF, her kulübe 10 milyon liralık ödeme yaparken 3 Temmuz tarihinde de şike operasyonu başladı. Yeni sezon öncesi hazırlıkları ve transfer çalışmalarında kullanılan 180 milyon lira ise liglerin ertelenmesi veya şike operasyonunda adı geçen takımların küme düşürülmesi halinde kulüplerden geri istenecek. Böylelikle Türk futbolunu sarsan şike operasyonu kulüplerin mali yapısını da bozacak.
Yayın gelirlerinden yılda toplam 510 milyon liraya yakın para kazanan 18 kulüp bu gelirin yüzde 35’lik kısmını sezon öncesinde kasasına koyuyor. Gelirin 230 milyon liralık bölümü performans primi olarak dağıtılırken, Süper Lig şampiyonu 5 takıma eski başarıları için 54 milyon lira ödeniyor. Ligi ilk 6 içerisinde tamamlayan takımlara 46 milyon 500 bin TL aktarılıyor.
Hürriyet´in haberine göre, yayıncı Digiturk tarafından TFF aracılığıyla kulüplerin kasasına giren 180 milyon liradan Spor Toto Süper Lig’e yeni yükselen takımlar da payını aldı. Mersin İdman Yurdu, Samsunspor ve Orduspor tarihinde ilk defa yayın gelirinden 10 milyon lira para aldı. Şike soruşturmasında adı geçen kulüpler de 24 Haziran tarihinde yeni sezon için yayın geliri pastasından ilk parayı almış oldu. Şike operasyonunun derinleşmesi ve TFF’nin “Kararımız değişebilir” açıklaması ise kulüpleri ve yayıncı kuruluşu da endişeye soktu. Kulüpler 180 milyon lirayı kasalarına koyarken, yayıncı kuruluş ligin ertelenmesi halinde önemli bir reklam gelirinden olacak. Şike operasyonunda adı geçen kulüplerin küme düşürülmesi halinde ise yayıncı kuruluşun kaybı büyüyecek. Kulüplere ödenen paralar ise geri istenecek. Bu durumda ise kulüplerin mali dengeleri bozulacak ve UEFA’nın yeni mali kurallarına uyumu zorlaşacak.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) her maç için 750 bin TL’lik performans primi ayırdı. Haftada 9 maçın oynandığı Süper Lig’de toplam ödül 6.7 milyon lirayı geçti. TFF yayın gelirini şöyle paylaştırdı:
Takımlar galibiyet için 750 bin TL alıyor.
Beraberlik halinde takımlar 375 bin TL’yi kasasına koyuyor.
Şampiyonluk kupası 15 milyon TL.
2’nciye 12 milyon TL ödeniyor.
3’üncüye 9 milyon TL veriliyor.
4’üncü 6 milyon TL alıyor.
5’inci 3 milyon TL kazanıyor.
6’ncıya 1.5 milyon TL ödeniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)