E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKupayı al gongu çal---

Kupayı al gongu çal

Kupayı al gongu çal
13 Ağustos 2015 - 04:41 borsagundem.com

Süper Lig sezon açılışı için düzenlenen gong töreninde konuşan BİST Genel Müdür Dinç, borsaya çağırdığı Süper Lig takımlarına bir de söz verdi

Spor Toto Süper Lig’de 2015-16 sezonu için borsa İstanbul’da (BİST) açılış töreni yapıldı. İlk kez düzenlenen bir organizasyonla lig açılışı için Borsa İstanbul’da gong törenine imza atıldı.
“Hasan Doğan Hoşgörü Dostluk Saygı Sezonu” olarak belirlenen yeni sezon için düzenlenen etkinliğe Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç katılarak, gongu birlikte çaldı.

Törenle birlikte sadece borsayı değil sezonu da açtıklarını belirten TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “Dünya çapında bilinen Türk markalarını saysanız, ilk sıralarda muhakkak kulüplerimiz geliyor. Şu an itibariyle 4 kulübümüz borsaya kayıtlılar. Amacımız, Süper Lig’deki bütün kulüpleri bu genişliğe, bu hacime getirip, borsaya sokabilmek” dedi.
Yıldırım Demirören, kulüplerin mali yeterliliğiyle ilgili olarak bir problem görülmediğini dile getirdi. TFF Başkanı Demirören, şunları kaydetti: “Kulüplerimizin mali durumları belli. Ama hepsi borç yapılandırmaları düzgün olduğu için lisans alabilecek durumdalar ve alıyorlar. İki gün sonra başlayacak ligimizde, lisansla ilgili problem gözükmüyor. Fakat kulüplerimizin güçlenmesi ve borçlanmayı azaltmaları gerektiği de bir gerçek.”

TÜM KULÜPLER BORSAYA

Borsanın bir süre önce şirketler, kurum ve kuruluşların özel günleri, ödül törenleri gibi etkinliklere açıldığını hatırlatan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, takımların da kupa kutlama törenleri için BİST’e gelmelerini beklediklerini söyledi. Dinç, “Türk takımlarının da özellikle Avrupa ve dünyada kupalar kaldırmalarını bekliyoruz. Takımlarımız kupalarını aldıktan sonra üzerimize düşeni yaparak, kupalarını buradan kaldırmalarını ve gong töreni yapmayı vaat ediyoruz. Önümüzdeki sezon için de rekabetin dostluklara ve kardeşliğe gölge düşürmeyeceği, bol gollü bir sezon temenni ediyoruz” ifadesini kullandı.   

Dinç, futbolun, yeşil sahanın ötesine taşan bir yapılaşma olduğunu belirterek, bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Dinç, “Bizim de büyük kulüplerimiz, diğer kulüplere öncülük ederek borsada işlem görüyor. Kulüplerimizin sahip olduğu bu vizyonun, ülkemizdeki diğer takımlar ve tüm şirketler tarafından sahiplenilmesini, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik açısından artan sayılarla halka arzların gerçekleşmesini ümit ediyoruz” dedi.

İsteyen ‘gong’u çalacak

Borsa İstanbul, bugüne kadar halka açılan şirketler tarafından gerçekleştirilebilen gong törenini, tüzel kişilere de açmış oldu. Artık özel günlerini kutlamak ya da bir konuyla ilgili farkındalık yaratmak isteyen şirketler de, Borsa İstanbul’da gong çalabilecek.
Bunun için Borsa İstanbul’da farklı organizasyon paketleri oluşturuldu. Şirketler de borsanın açılış saati olan Sabah 09.15’te ya da 17.40’taki kapanış saatinde gong çalıp farkındalık yaratabilecek. Borsada işlem gören şirketlerin yanı sıra halka açık olmayan şirketler, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, meslek örgütleri gibi tüm tüzel kişiler, gong töreniyle birlikte ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri de BİST’ten satın alabilecek.  
Dünya borsalarında piyasalarının açılış ve kapanışları, borsaların bünyelerindeki “gong”un çalınmasıyla ilan ediliyor. Yeni uygulama sonrasında BİST’te sabah açılış ve akşam kapanışta iki gong töreni organizasyonu yapılabilecek.

 

Futbol kulüpleri borsaya renk kattı

Transferleri, ligde zirve yarışları, sponsorluklarıyla gündemden düşmeyen futbol kulüpleri, Borsa İstanbul’da halka açıldıkları günden bu yana yatırımcıların ilgi odağı oldu. 2002’de Beşiktaş ve Galatasaray’ın halka açılması ile borsaya adım atan spor kulüpleri, 2004 ve 2005 yıllarında Fenerbahçe ile Trabzon Sportif’in de katılmasıyla bugün 2 milyar TL’lik piyasa değerine ulaştı. Dört futbol kulübünün piyasa değeri toplamı, bugün borsada işlem gören 115 şirketin toplam piyasa değerinin de üzerinde.

Kulüplerin hissedarları, mali tablolarda görülen bozulmalara rağmen hisse senetlerine sahip çıktı. Sermaye artırımlarına katıldı, büyük çöküşlerde bile hisseleri elinde tuttu. Fenerbahçe Futbol hissedarları 2004 yılında şirketin ilk işlem gördüğü tarihten bu yana dolar bazında yüzde 115 kazanırken, Galatasaray Sportif hissedarları da dolar bazında yüzde 86 kazanç elde etti. Beşiktaş Futbol Yat. hissedarlarının dolar bazında getirileriyse yüzde 63 oldu.
Spor kulüpleri içerisinde ilk işlem tarihinden bu yana dolar bazında kaybettiren tek hisse ise Trabzonspor Sportif oldu. Dört kulübün de hisselerini ilk işlem gününden alarak yatırım yapanlar, ortalamada dolar bazında yüzde 50’nin üzerinde getiri sağladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)