E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizKur savaşları euroyu nasıl etkiler---

Kur savaşları euroyu nasıl etkiler

Kur savaşları euroyu nasıl etkiler
29 Ocak 2013 - 15:00 borsagundem.com

Piyasalarda büyük risk taşıyan kur savaşı euroyu nasıl etkileyecek? Euro bu savaştan nasıl çıkacak?

İlk olarak 2010 yılında kullanılmaya başlanan 'kur savaşları' ifadesi son günlerde ekonomik güçlük içinde bulunan ülkelerin paralarının değerini düşürme çalışması ile yeniden gündeme geldi. Yeni yılın gündemini oluşturan kur savaşları konusunda uyarılar ciddi boyuta ulaştı. 
Geçtiğimiz hafta İngiliz Financial Times gazetesi, kur savaşına girme sırasının euroya gelmiş olabileceğini yazmıştı. Peki kur savaşlarından euro nasıl etkilenecek ya da etkilenecek mi? Destek Menkul Değerler Eğitim Koordinatörü Erdoğan Turan, euronun bu durumdan nasıl etkileneceğini analiz etti. Erdoğan Turan tarafından hazırlanan analiz şöyle:
EURO KUR SAVAŞINA GİRECEK Mİ?
Kur savaşlarını konuşmadan önce geçen hafta sonunda not alınması gereken bir gelişme yaşandı,pariteyi orta vadede incelemeye o noktadan başlamakta fayda var. Avrupa bankaları ECB'den aldıkları parayı (borcu) ödemeye başladılar. Hatırlatalım ECB yaklaşık 1 trilyon euroluk "bedava para paketi" açıklamıştı. Ekonomide çarkların dönmesi için verilen bu para yine Avrupa Merkez Bankasına dönmüş olsa da şimdi kalan borcun ödenmeye başlaması euroyu güçlendirecektir. Neden ? Bedava para paketi dediğimiz LTRO'da geri ödemelerin başlaması Avrupa Merkez Bankası bilançosunu küçültecek. FED bilançoyu küçültmezken ECB'nin bilanço küçülmesi Euro bölgesinde faizlerin yükselmesine sebep olabilir. Faizi yüksek olanın parası değerleniyorsa bu denklem sonucunda euro dolara karşı değerlenir diyebiliriz. Yani paritede 1.38 seviyesine ulaşılabilir.
EURONUN DEĞERLENMESİNDEN KİM MUTLU OLUR?
AB yetkilileri değil, Alman idareciler hiç değil. Çünkü ülkenin parasının değerlenmesi demek ihracatta avantaj kaybı yaşanması anlamına geliyor. Kur ne kadar düşükse ihracatınız o kadar güçlü. İhracat güçlüyse üretim de istihdam da güçlü ( ki istihdam-işsizlik bütün gelişmiş ülkelerin birinci önceliği). ABD'den başlayan Avrupa bölgesinde devam eden, oradan Japonya'ya sıçrayan parasal genişleme hamleleri kur savaşına dönüyorsa (bazılarına göre yeni bir durum değil hep savaş halindeydik ) önümüzde çok kritik zamanlar var.
AB, parasal birliği koruyup krizden çıkmaya çalışırken, üyelerinin birlikten çıkıp devalüasyon yoluyla kendi çıkışlarını kendileri araması ihtimalini korkulu gözlerle izliyor. Dört bir yandan gelen parasal genişlemenin de hiperenflasyon gibi bir tehlikesi var. Kısa vadede paritede görünüm Euro lehine görünse de ECB'nin azalmayıp artan sıkıntıları nasıl aşacağını Alman politikacıların söylemleri üzerinden takip ederken, bu takipte sert dalgalanmalar yaşanabiliriz. 
KISA VADEDE PARİTE NE OLUR?
Yükselen trend devam ederken 1.34 seviyesine kadar gerileme ihtimali var. 1.3280 kısa vadede en güçlü destek. 1.3480 zirvesi aşılırsa hedef 1.38.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)