E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurdaki hareketin yönü ne olacak?---

Kurdaki hareketin yönü ne olacak?

Kurdaki hareketin yönü ne olacak?
14 Şubat 2015 - 14:28 borsagundem.com

Analistler, son dönemde üst üste rekor kıran Dolar/TL'de hareketin yönünü

Son dönemde psikolojik eşikleri test eden Dolar/TL, 14 Ocak'ta 2.2804'ü görmesinin ardından istikrarlı bir şekilde yükselerek, Çarşamba akşam saatlerinde 2.5161 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Perşembe günü küresel gelişmeler sayesinde rekor seviyelerden gevşeyen dolar kuru, bugün en düşük 2.4630 düzeyini gördü.

Analistler Dolar/TL'nin bu yıl içindeki hareketinin öncelikli olarak ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışına bağlı olacağı görüşünü dile getiriyor. Fed Ocak ayındaki Açık Piyasa Komitesi'nde borçlanma maliyetleri konusundaki "sabırlı" tutumunu sürdüreceğini kaydederken, piyasalarda sıklaşmanın Haziran'dan 3. veya 4. çeyreğe kadar sarkma beklentisini ortadan kaldıran bir açıklamada bulunmuştu. 2014'ün Amerika'da istihdam artışı açısından son 15 yılın en iyisi olduğunu ortaya koyan verinin 6 Şubat'ta açıklanması sonrası Haziran'da faiz artışı bekleyenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Bloomberght.com'a değerlendirmelerde bulunan Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, Dolar/TL'de hareketin yönünün iki unsura bağlı olduğunu belirtti. Tözge "Birincisi yurt dışında doların diğer para birimlerine karşı gücü ve Fed faizleri" diye konuştu. Tözge, ikinci unsurun ise içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikası ve bağımsızlığı üzerine süren tartışmalar olduğunu ifade etti.

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, 2.51'lerin görülmesinin ardından pozitif gelen cari açık rakamları, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın TCMB'yi destekleyen açıklamalari gibi iç faktörler ve Ukrayna ateşkesi ile 2.47'lere döndüldüğünü söyledi.

Büyük resimde Dolar Endeksi'ndeki harekete bağlı olarak yükseliş tarafında kalınacağını tahmin eden Paksoy "Kısa vade adına yurt dışı hareketler dışında en önemli belirleyici 24 Şubat'ta gerçekleşecek TCMB toplantısı olacaktır" yorumlarını yaptı.

Paksoy "Teknik olarak gelecek haber akışına da bağlı olarak stresin azaldığını görmek için ilk etapta 2.40-2.45 aralığına geri dönmek hatta daha rahatlatıcı olmak için 2.40 altına geçişlerde son yükselişin tetiklediğini 2.35'lere tekrar geri dönmek gerekiyor" diye konuştu. Aksi takdirde tekrar 2.50 ve üzeri potansiyel olmaya devam edileceğini söyleyen Paksoy, 2.5150 üzerine olası taşmalarda 2.55'in ilk önemli ara direnç ve yeni rekor hedef seviye olacağını belirtti.

Uzmanlar Dolar/TL'de son iki günde yaşanan geri çekilmelerin geçici olacağını düşünürken, uzun vadede Fed'in faiz artışına yaklaşması ve yurt içinde yaşanan tartışmaların ışığında eğilimin yükseliş yönünde olacağı görüşünü dile getiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)