E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKurdaki hareketlilik ve jeopolitik gelişmeler izlendi ---

Kurdaki hareketlilik ve jeopolitik gelişmeler izlendi

Kurdaki hareketlilik ve jeopolitik gelişmeler izlendi
09 Eylül 2020 - 08:39 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.761 kişi artarak 283.270’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 52 kişi artarak 6.782’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 253.245.
• Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Salgında 2. dalga olmazsa 2021’de %5’in oldukça üzerinde bir büyüme gelebilir.
• Albayrak: Tüm öncü göstergeler Türkiye açısından en kötünün geride kaldığını gösteriyor.
• Albayrak: 2. yarıda ‘V’ şeklinde toparlanma bekliyoruz.
• Fitch "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye ekonomisinin 2020 için büyüme tahminini -%3,90’dan -%3,2’ye revize etti.
• Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği coronavirüs aşısının son aşamadaki klinik testleri, bir deneğin aşıya olumsuz tepkiler vermesi üzerine askıya alındı.
• Alman tanı testi üreticisi Qiagen firması, 15 dakikada sonuç veren ve saatte 30 numuneyi test edebilen coronavirüs antijen testini çıkarmaya hazırlandığını bildirdi .
• ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçi liderler 300 milyar dolarlık bir coronavirüsü yardım paketini Kongre’ye sunmaya hazırlanıyor. Demokratlar şimdiden tasarıyı pandeminin oluşturduğu koşulları karşılamaya yetersiz olduğu gerekçesiyle reddetti .
• Dışişleri: ( Libya Diyalog Toplantısı) Fas’ın Libya’daki krizin çözümü konusundaki yapıcı tutumunu takdirle karşılamaktayız .
• IMF Başkanı Georgieva: Dünya ekonomisinde bazı toparlanma işaretleri görüyoruz .
• İngiltere'de coronavirüs vakalarının artması nedeniyle 6 kişiden kalabalık toplanmalar yasaklandı.
• Çin'de TÜFE Ağustos ayında %2,40 yükseldi.

Ne Olacak?
• İçeride ve yurtdışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının Cuma günü toplantı yapacak.
• Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği üyesi olan Akdeniz ülkelerini Korsika adasında 10 Eylül'de MED 7 zirvesinde bir araya getirecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Hafta başından bu yana küresel piyasalardan pozitif ayrışan BİST100 endeki geçtiğimiz işlem gününe %0,43 oranında yükselişle 1.101 seviyesinden başladı. Küresel piyasalar ise ABD teknoloji paylarındaki satış sonrası toparlanmaya çalışıyor.

Veri akışının zayıf olduğu günde kurdaki hareketlilik ve jeopolitik gelişmeler gözlemlendi. Hem doların son haftada değerlenmesi hem de TL’deki baskı ile haftaya yükselişle başlayan Dolar / TL kuru, Pazartesi günü kırdığı rekoru dün de 7,48 olarak tazeledi. Dolar yükselirken sterlin ise Brexit sonrası ticaret anlaşmasına dair belirsizliğin artması ile kayıplarını artırıyor. Euro bölgesi 2Ç20 GSYH verisi açıklandı. Euro Bölgesi'nde GSYH yılın ikinci üç aylık döneminde önceki çeyreğe göre %11,80 daraldı.

Öğle saatlerine kadar volatilitenin yüksek olmadığı endeks, Dolar / TL’nin yükselişi ve brent petrolün düşüşü ile birlikte negatif seyre yöneldi. Seans içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından genelge yayımlandı. Coronavirüs vaka sayılarının artması ile birlikte 81 ilde cafe ve restoranlarda 00:00’dan sonra canlı müzik yasaklanırken, ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda maske takmak zorunluğu geldi. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %0,66 oranında düşüşle 1.089 seviyesinden tamamladı. Spor sektörü payları %9,92 değer kazanırken, iletişim payları %2,15 değer kaybetti.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.221 - 1.242 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.227 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 11.881adet artarak 409.393 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.230 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.243’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.265 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.213 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.235 ve 1.243 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.220 ve 1.213 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)