E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalara milyarlarca dolarlık geri dönüş---

Küresel borsalara milyarlarca dolarlık geri dönüş

Küresel borsalara milyarlarca dolarlık geri dönüş
20 Ağustos 2024 - 11:46 borsagundem.com

Ağustos ayının yoğun satış dalgası sonrasında sofistike yatırımcıları borsalara geri dönmeye başladı. Stratejistler özellikle volatilite endeksini baz alan quant fonların milyarlarca dolarlık girişler yapabileceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sofistike yatırımcılar ağustos ayının başındaki satış dalgasının ardından piyasalara geri dönüyor. Quant fonlar ve diğer algoritmik yatırımcılar hisse senetlerine geri dönmek konusunda perakende yatırımcılara katılıyor. Yoğun satın alım baskısı neredeyse düzeltme bölgesine gerileyen ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün hızlı bir şekilde toparlanmasına yardımcı oldu.

MarketWatch’un haberine göre, Wall Street stratejistleri piyasaların sakin kalması koşuluyla sistematik stratejiler kullanan quant fonların önümüzdeki aylarda hisse senetlerine milyarlarca dolar daha aktarabileceğini öngörüyor. Söz konusu fonların hisse senetlerinin alıcısı mı yoksa satıcısı mı olacağı genellikle algoritmalar ve karışık risk kontrol göstergelerine göre belirlenir.

Ağustos ayının yoğun satış dalgası sonrasında sofistike yatırımcıları borsalara geri dönmeye başladı. Stratejistler özellikle volatilite endeksini baz alan quant fonların milyarlarca dolarlık girişler yapabileceğini belirtiyor

Bu ayın başlarında Kovid-19 pandemisinden bu yana en sert artışını gösteren VIX son dönemde önemli ölçüde düştü. Opsiyon yatırımcıları piyasanın yakın vadeli beklentileri konusunda daha iyimser hale geldiklerinin sinyalini veriyor.

VIX yatırımcıların S&P 500’Ün önümüzdeki ay ne kadar dalgalı olması beklediğini yansıtmak için opsiyon piyasasındaki aktiviteyi esas alır. Dow Jones verilerine göre 5 Ağustos’ta 38 seviyesinin üzerinde kapanan VIX pazartesi günü ise 14,7’ye kadar geriledi. S&P 500 Endeksi pazartesi gününü %0,97 yükselişle 5.608 puanda kapattı. Endeks 16 Temmuz’da 5.667 puanla tüm zamanların zirvesine ulaşmıştı.

ABD borsaları Cisco ve Walmart gibi şirketlerden gelen cesaret verici bilanço raporları ve güçlü ekonomik veriler sayesinde geçen haftayı 2024’ün en güçlü performansıyla sonlandırdı. Yine de Wall Street’teki birçok yatırımcı ekonomiden gelecek en ufak bir sorun belirtisi halinde hisse senetlerinden çıkabileceklerinin sinyalini veriyor. Dolayısıyla yatırımcılar bundan sonraki süreçte inişli çıkışlı bir seyre hazır olması gerekebilir.

Deutsche Bank'taki hisse senedi stratejistlerinden oluşan bir ekip tarafından kullanılan modellere göre, geçen haftaki satın alma, sistematik ve diğer ihtiyari yatırımcıların paralarını pandeminin başlangıcından bu yana en hızlı şekilde piyasadan çekmesinin ardından dramatik bir geri dönüşe işaret etti.

Deutsche Bank Baş Stretjisti Parag Thatte liderliğindeki strateji ekibine göre, cuma günü piyasalar kapandığında, söz konusu yatırımcıların pozisyon mütevazı bir şekilde aşırı ağırlıklı seviyelere geri döndü. İhtiyari yatırımcıların hisse senetleri yatırımları, tarihsel aralığa göre %84’lük dilime geri dönerken, sistematik yatırımcılar hisse senetlerine yatırımları %50’lik dilime yükseldi.

Deutsche Bank sistematik yatırımcılar arasında emtia alım satım danışmanları, risk paritesi fonları ve volatilite kontrol fonlarını gösteriyor.

Söz konusu yatırımcılar yeniden hisse senedi almaya başlamış olsa da varlıkları temmuz ayı zirvesinin oldukça altında kalıyor. Barclays teknik analist ekibine göre fon portföylerinin çoğu hala nakitte tutuluyor ve hisse senetlerine geçmek için hala bolca alana sahipler.

MW’nin haberine göre Barclays ekibi geçen hafta paylaştıkları bir raporda volatilite kontrol fonlarının ağustos ayı başlarındaki satış sırasında risklerini önemli ölçüde azalttığına dikkat çekmişti.

Barclays ekibi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) planlanan faiz indirimlerini takip etmesi koşuluyla, bu fonların öz sermaye risklerini artırmak için bol miktarda kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Yatırım bankasının Avrupa hisse senedi stratejisi başkanı Emmanuel Cau liderliğindeki Barclays ekibinin strateji raporunda, "Aslında, gelen veriler volatilitenin hafiflemesine izin verecek şekilde iyi davranmaya devam ederse ve FED gelecek ay faiz indirimi döngüsüne girerse, istikrar kazanmak ve tersine dönmek için sistematik yatırım alanı olduğuna inanıyoruz" dedi.

New York Menkul Kıymetler Borsası'nda kıdemli bir borsa stratejisti olan Michael Reinking'e göre, opsiyon ticareti de geçen haftaki ralliye katkıda bulundu. Piyasalar yükselirken, opsiyon satıcılarının riskten korunma faaliyetleri, hisse senetlerine, endekslere ve ETF'lere bağlı aylık sözleşmelerin sona erdiği cuma günkü seans öncesinde hareketi geliştirmeye yardımcı oldu.

Reinking, ortalık sakinleştikten sonra S&P 500'ün Ekim 2022'den bu yana aylık opsiyonların sona erme haftasında en güçlü ilerlemesini kaydettiğini söyledi.

Doğru hisseyi seçmek için gerçekten en uygun zaman mı?Doğru hisseyi seçmek için gerçekten en uygun zaman mı?

 

Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?

 

Borsada üç yükseliş sinyaliBorsada üç yükseliş sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)