E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaları temmuz ayında ne bekliyor?---

Küresel borsaları temmuz ayında ne bekliyor?

Küresel borsaları temmuz ayında ne bekliyor?
28 Haziran 2024 - 14:46 borsagundem.com

2024’ün nefes kesen ilk yarısının ardından ABD borsaları tarih boyunca yükselişlerin hakim olduğu temmuz ayına girmeye hazırlanıyor. Ancak uzmanlara göre mevsimsel trendler yatırımcıları yanıltabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsası 2024’ün ilk yarısını oldukça güçlü bir performansla bitirmeye hazırlanıyor. Rallinin başrolünde ise dünyanın en büyük teknoloji hisselerinin olağanüstü yükselişleri var. MarketWatch’un haberine göre tarihsel göstergeler Amerikan borsalarının ralliye temmuz ayında da devam edebileceğini gösteriyor. Ancak her hisse bu yaz rallisinin tadını çıkaramayabilir.

1928’den bu yana temmuz ayları borsaların en iyi performans gösterdiği ayların başında geliyor. Dow Jones verilerine göre söz konusu zaman diliminde S&P 500 Endeksi temmuz aylarında ortalama %1,7 yükseliş gösterdi ve temmuz aylarını %60 ihtimalle yükselişle tamamladı.

Bu arada Dow Jones Sanayi Endeksi ise temmuz aylarında ortalama %1,4 yükseldi. 1897’den bu yana olan tarihinde Dow Jones için yılın en iyi ayının temmuz olduğu görülüyor. Dow Jones verilerine göre sanayi endeksi kuruluşundan bu yana yaklaşık %65 ihtimalle pozitif getiri kaydediyor.

ABD borsalarının üç büyük endeksi de son dokuz temmuz ayında yükseldi. Küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ise art arda yedi kez yükseldi.

Stock Trader’s Almanac (Borsa Yatırımcısı Almanağı) ve Almanac Investor Newsletter (Almanak Yatırımcı Bülteni) Editörü Jeffrey Hirsch, bu tür bir gücün kaçınılmazlığının bir yaz hisse senedi rallisinden bahsetmesine neden olduğunu söyledi. Ancak Hirsch yatırımcıların tarihsel olarak herhangi bir mevsimin en zayıf rallisi olduğu için yatırımcı heyecanı konusunda dikkat etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Temmuz, genellikle Nasdaq Bileşik Endeksi’nin en zayıf dört ayının başlangıcına işaret ediyor ve 1971'den bu yana bu endekste aylık ortalama %1'den az bir getiri elde ediliyor. Dow Jones verilerine göre söz konusu zaman diliminde Nasdaq Bileşik Endeksi temmuz ayında en iyi performans gösteren altıncı endeks konumunda.

Hirch geçtiğimiz hafta yayınladığı bir müşteri notunda, “Yılın ikinci yarısının başlangıcı yeni sermaye girişleri getirir. Dolayısıyla dinamik ticaret genellikle yazın ilk tam ayına eşlik eder. Yükselişin başlangıcını bu yaratıyor” açıklamasında bulundu. Ancak borsa uzmanı son 21 yılda temmuz ayındaki getirilerin neredeyse tamamının ayın ilk 13 işlem gününde gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

ABD’nin bir seçim sürecinde olduğunu da hatırlatan Hirch 1950’den bu yana seçim yıllarındaki temmuz aylarının ‘ticarette dalgalı seyrin hakim olduğu sıkıcı bir ay’ eğilimi gösterdiğini belirtiyor.

Küçük sermayeli şirketler için de tablo pek iç açıcı değil. Dow Jones verilerine göre Russell 2000 Endeksi temmuz ayında ortalama %0,3’lük getiri sağladı. Bu da endeks için temmuz ayını 1987’den bu yana en kötü dördüncü ay haline getiriyor.

ABD hisse senetleri 2024'ün ilk yarısında giderek tarihsel göstergelerden daha fazla ayrışıyor. Dow Jones verilerine göre, Dow ve Nasdaq salı günü itibariyle son 10 işlem gününün sekizinde tarihsel ortalamalara zır yönde hareket etti. Bu tarihsel ayrışmalar haziran ayında daha aşırı hale geldi. Endeksler 1995'ten bu yana en uzun serisini kaydetti.

LPL Financial’ın Baş Teknik Stratejisti Adam Turnquist, “Haziran ayındaki son hisse senedi rallisi fiyatların yükseldiğini ve yüzeyin altında belirgin bir şekilde piyasa genişliğinin azaldığını gördüğümüz bir ralli oldu. Rekor seviyelerde bir borsa için rekor derecede düşük bir pazar genişliği görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Turnquist, “Bana kalırsa yaz boyunca hisse senetleri rallisinde bir duraklama görebiliriz ve kesinlikle bir geri çekilmenin ufukta olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

FactSet verilerine göre haziran ayında Nasdaq Bileşik Endeksi %6,7 yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi ise Mayıs 2023’ten bu yana en geniş marjla aylık %1,1’lik yükselişi geride bıraktı. Büyük teknoloji isimlerinin sadece üçünün yer aldığı (Apple, Amazon ve Microsoft) Dow Jones Endeksi piyasalardaki teknoloji rallisinden de daha az katılabildi.

Ralli nasıl devam edebiliyor?

Danışmanlık firması Little Harbor Advisors’ın Baş Borsa Stratejisti ve Portföy Yöneticisi Dave Lundgren normal şartlarda borsalardaki mevcut ayrışmanın %10’dan daha az bir düşüşle küçük bir düzeltmeye veya hisse senetlerinin %20’nin üzerinde düşüşlerin yaşandığı gerçek bir ayı piyasasına yol açabileceğini söyledi. Ancak baş stratejist şimdilik teknoloji ile ilgili olmayan bazı hisse senetlerinin hâlâ aşırı derecede ucuz göründüğünü dolayısıyla rallinin uzun vadeli Hisse senetleri trendlerine herhangi bir zarar vermediğini söyledi.

Çarşamba öğleden sonra itibariyle, S&P 500 hisselerinin yaklaşık %56'sı 20 günlük hareketli ortalamalarının altında işlem görüyordu. Hisse senetlerinin yaklaşık %34'ü ise 200 günlük hareketli ortalamalarının altında işlem görüyordu. FactSet verilerine göre, iki ay önce S&P 500 bileşenlerinin %90'ından fazlası 20 günlük hareketli ortalamalarının altındaydı.

20 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalar, yatırımcılar ve teknik analistler tarafından genel kısa vadeli ve uzun vadeli piyasa eğilimlerini belirlemek için temel göstergeler olarak kabul edilir.

Lundgren, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Kısa vadeli hareketli ortalamalar, trendin momentumunu (yani aşırı alım veya aşırı satım pozisyonlarını) belirlemenize yardımcı olurken, uzun vadeli hareketli ortalama trendin kendisini tanımlamanıza yardımcı olur. Çoğu hisse senedi 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde. Ancak aynı zamanda çoğu hisse senedi de 20 günlük hareketli ortalamanın altında. Dolayısıyla bir adım geri çekilip bu çok aşırı satış tablosuna bakarsanız, hâlâ uzun vadeli bir yükseliş trendi görürsünüz" ifadelerine yer verdi.

Lundgren, yatırımcılara mevsimsel göstergeleri her zaman için mevcut piyasa koşulları bağlamında ele almalarını öneriyor. Borsa uzmanı piyasaların tarihsel eğilimleri destekleyip destekleyemeyeceğini ölçmelerini tavsiye ediyor.

BofA: Teknoloji ve Avrupa hisse senetlerinden sermaye çıkışı yaşandı

 

Tarihsel veriler Nvidia’nın ilk yarı performansını tekrarlayacağını gösteriyor

 

Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)