E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomide nelere dikkat edilmeli?---

Küresel ekonomide nelere dikkat edilmeli?

Küresel ekonomide nelere dikkat edilmeli?
05 Nisan 2016 - 17:23 borsagundem.com

Ünlü fon yöneticisi El-Erian, küresel ekonomide yakından takip edilmesi gerekenleri kaleme aldı

Küresel büyümeye ilişkin sürekli değişen görüşlerin, hisse senedi piyasasının ilk çeyrekte görülen “V” şeklindeki hareketinde önemli katkısı oldu.

Hayal kırıklığına uğratan büyüme de, olası görünmeyen bazı gelişmelerin gerçek olmasında önemli bir rol oynadı: Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının negatif faiz politikaları veya küresel tahvil piyasasındaki hazine tahvillerinin yaklaşık üçte birinin negatif faizle işlem görmesi gibi.

Bu uzun süreli düşük büyüme sürecine ilişkin ekonomik/finansal/politik/sosyal yansımalara bakılacak olursa, küresel ekonomide yakından takip edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir.

-Toplam olarak bakıldığında, 2016 yılında küresel büyüme, hem gelişen hem de gelişmiş piyasalarda mütevazi ve önemli ölçüde düzensiz kalacak.

-ABD büyümesi, potansiyelinin altında kalmasına karşın gelişmiş ekonomilerin üzerinde performans sergileyerek, dinamo olmaya devam edecek. Japonya yüzde 1'lik büyümeyi yakalamakta zorlanırken Avrupa, mülteci krizi ve Brexit gibi siyasi taraftaki sorumnlar nedeniyle belirsizlikle karşı karşıya kalacak.

-Gelişen ekonomilerde 2008/2009 finansal krizinden beri 2015 yılında yakaladığı en düşük büyümeden kurtulmakta zorluk çekecekler. Çin büyük bir ihtimalle, geçtiğimiz yılki yüzde 6.9'dan yüzde 6-yüzde 6.5 aralığında yumuşak iniş yapacak. Rusya ve özellikle Brezilya daralarak kötü bir deneyim yaşayacak.

-Küresel ekonominin ürettiği büyümenin faydalarından daha çok toplumun dar bir kesimi faydalanmaya devam edecek. Birçok politik partinin gündemindeki “eşitsizlik” devam edecek.

-Güvenilmesi zor büyümeye cevap niteliğindeki politikalar, merkez bankalarının bufün uyguladığı deneysel politikalardan daha fazlası olmayacak. Japonya Merkez Bankası (BOJ), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Çin Merkez Bankası'na (PBOC) bakılacak olursa, likidite genişlemesinin devam etmesi olası görünürken, Fed ise para politikasında dikkatli bir şekilde kademeli sıkılaştırmaya gidebilir.

-Büyümenin çok uzun bir süre boyunca düşük kalması, beraberinde bundan sonra da düşük kalacağı varsayımını getiriyor. Fakat bu varsayım yapılırken dikkatli olunması gerekiyor.

-Düşük büyümenin daha şimdiden gözle görülür ve giderek artan doğrudan ve dolaylı etkileri mevcut.

-Büyümenin istikrarlı bir şekilde düşük kalmasının giderek daha fazla zorlaşması ve merkez bankalarının finansal volatiliteyi azaltmakta giderek daha etkisiz hale gelmesiyle birlikte küresel büyüme, üç yıl içerisinde iki yoldan birine yönelecek: Ya “Yeni normal” denilen düşük büyüme dönemi zarar verici resesyonlara ve finansal istikrarsızlığa dönüşecek, ya da beraberinde finansal istikrarda getiren yüksek büyümöeye dönüşecek.

-Önümüzdeki süreç mühendisliğe ilişkin bir durum olmaktan çok politik bir süreç. Mevcut durumun hangi yöne doğru eğileceği, politikacıların önümüzdeki birkaç çeyrek içerisindeki terchilerine göre belirlenecek. Yani, büyümeyi altyapı yatırımları yoluyla destekleme, vergi reformları ve işgücüne daha yüksek katılım gibi konulardaki politikacı kararları belirleyici olacak.

-Merkez bankaları bilançolarında bulunan yüklü miktardaki nakit ve diğer heyecan verici makro politikalarla, politikacıların kökünden bir politika değişikliğine gitmelerine gerek yok, küçük politika değişiklikleri yeterli olacaktır.

Business Insider

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)