E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar 4 ayın zirvesinde---

Küresel piyasalar 4 ayın zirvesinde

Küresel piyasalar 4 ayın zirvesinde
31 Ocak 2019 - 08:17 borsagundem.com

Asya borsaları, Fed'in küresel büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretlerin olduğu bir ortamda ilerdeki faiz artırımlarında sabırlı olacağını söyleyerek, sıkılaştırma döngüsüne son verebileceğinin sinyalini vermesinin ardından dört ayın zirvesine yükseldi

Dolar, yatırımcıların Fed'in yaklaşımını değiştirmesine tepki vermesiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, ABD hazine tahvil getirileri geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  4 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.7 artıda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını sabit tutarak, faiz oranlarındaki "daha fazla kademeli artışlar" sözlerinden vazgeçti ve daha fazla adım atmadan önce "sabırlı" olacağını söyledi

Dow Jones  ve Nasdaq  Fed'in sıkılaştırma döngüsünü durdurmasının ABD ekonomisi ve şirket bilançolarına güçlenme imkanı sağlayacağı umutlarıyla sırasıyla yüzde 1.7 ve 2.2 yükseldi.

Fed'in para politikası kararını açıklamasının ardından, yatırımcıların dikkati ABD-Çin arasında aylardır süren gümrük vergisi savaşını yatıştırmayı amaçlayan ve dün başlayan üst düzey ticaret görüşmelerine çevrildi.

DÖVİZ

Dolar, Fed'in dün akşam açıkladığı faiz kararında para politikasını gevşetmeye yönelik yaklaşım benimsemesinin ardından başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Fed'in yaklaşımında bu değişiklik piyasa genelinde risk iştahını artırdı ve Avustralya doları ve euro ve gibi para birimlerini destekledi.

Dolar endeksi dün yüzde 0.43 geriledikten sonra yüzde 0.1 düşüşle üç haftanın dip seviyesi olan 95.26'da bulunuyor. Fed'in dünkü sinyalinden önce de dolar, Fed politika yapıcılarının 2018'de yapılan dört artışın ardından son haftalarda temkinli bir yaklaşımın benimseneceğini belirtmesiyle değer kaybetmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell dün yaptığı açıklamada, deniz aşırı ülkelerdeki büyümenin yavaşlaması ile federal hükümetin kapatılması gibi ABD ekonomik görünümünü daha az belirli daha getiren "ters akıntılar" gerekçesiyle, son haftalarda faiz artışı ihtimalinin "zayıfladığını" belirtti.

Analistler, bunun Fed'in ABD ekonomik büyümesini sınırlayamayacağı anlamına geldiğini belirtiyorlar.
Euro Fed'in euro bölgesinde zayıflayan büyümeye ilişkin endişeleri gölgede bırakmasıyla yüzde 0.24 artışla 1.1504 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)