E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ABD-Çin gelişmesiyle güçlendi---

Küresel piyasalar ABD-Çin gelişmesiyle güçlendi

Küresel piyasalar ABD-Çin gelişmesiyle güçlendi
03 Aralık 2018 - 08:30 borsagundem.com

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının yatışması piyasalara olumlu yansıdı

Asya borsaları ABD ile Çin'li liderlerin iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmasını önleyecek bir mutabakata varmalarının ardından sert yükseldi. Çin ile ticaret ilişkileri güçlü ülkelerin para birimleri de değer kazandı. Avustralya doları dört ayın zirvesini görürken, dolar yuan karşısında bir ayın en düşük seviyesini gördü. Çin ile ABD birbirlerinden ithal ettikleri ürünlere yeni gümrük vergisi getirmeyi durdurma konusunda anlaşma sağladı. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping hafta sonunda yaptıkları görüşmede ticaret konusunda aralarındaki görüş ayrılıklarını 90 gün içinde
gidermek amacıyla gümrük vergilerini artırmaya ara vermeye karar verdi. Buna göre ABD, daha önce açıklananın aksine Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisini 1 Ocak'ta yüzde 25'e çıkarmayacak. İki ülke arasındaki anlaşmanın ardından Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  bugün yüzde 1.8, ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 1.9
yükseldi. 

DÖVİZ

Dolar Çin ile ABD'nin vardığı, küresel piyasaları sarsan ticaret savaşına ara verdiklerini gösteren uzlaşının ardından güçlenen risk iştahına paralel olarak başlıca para birimleri karşısında değer yitirdi.
Beyaz Saray'ın açıklamasına göre ABD Başkanı Donald Trump, Arjantin'deki G20 zirvesi sırasında görüştüğü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen ABD'nin aldığı gümrük vergisini 1 Ocak'ta yüzde 25'e yükseltmeyeceğini söyledi. Varılan mutabakat kapsamında ABD ve Çin ticaret konusundaki görüş ayrılıklarını 90 gün içinde çözmeye çalışacak.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.22 düşüşle 97.06'ya indi.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından sert yükseldi. Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 6 Aralık'taki toplantısını izleyecekler. OPEC'in petrol üretim azaltma kararı alması bekleniyor. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 4.8 primle 62.3 dolara yükselirken, ABD ham petrolünün fiyatı yüzde 5.4 yükselişle 53.63 dolara çıktı. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD ile Çin'in ticaret politikası alanındaki görüş ayrılıklarını gidermek için 90 gün süreyle gümrük vergilerindeki herhangi bir artış yapmamak üzerine uzlaşmasının ardından dolardaki değer kaybına paralel yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 1,225.67 dolar oldu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)