E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ABD-Kuzey Kore buluşmasını takip etti---

Küresel piyasalar ABD-Kuzey Kore buluşmasını takip etti

Küresel piyasalar ABD-Kuzey Kore buluşmasını takip etti
12 Haziran 2018 - 08:48 borsagundem.com

ABD ve Kuzey Kore liderlerinin bir araya gelmesi öncesinde piyasalar temkinli seyretti

Dolar, ABD ile Kuzey Kore devlet başkanları arasındaki tarihi zirvenin başlamasıyla birlikte üç haftanın en yüksek seviyesini görürken, Asya borsaları ise artıda bulunuyor.

ABD ve Kuzey Kore devlet başkanları 1953 yılında sona eren savaştan bu yana ilk defa bir
araya geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un karşılıklı hakaretlerde bulunduktan sadece birkaç ay sonra yapılan bu görüşmeden netice almaları Kuzeydoğu Asya'nın güvenlik çehresini kalıcı şekilde değiştirecek diplomatik bir dönüm noktası teşkil edebilir. Trump Kim ile "iyi bir ilişki" kurduğunu ifade etse de, iki ülke arasında nükleer silahlar kaynaklı gerilim olduğu göz önüne alındığında görüşmelerin nasıl ilerleme kaydedilmeyeceğine yönelik şüpheler bulunuyor.
Milyonlarca kişinin öldüğü 1950-53 yılları arasındaki Kore Savaşı sadece ateşkes ile sonuçlandığı için iki ülke teknik anlamda hâlâ savaş halinde.

Wall Street'ten yön bulamayan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi açılıştan sonra artı ile eksi arasında gidip geldikten sonra yüzde 0.1 artıda bulunuyor. ABD'nin Dow Jones endeksi dün neredeyse yatay, S&P 500 ise yüzde 0.1 artıda kapandı.

Pekçok uzman Kuzey Kore ile bundan önce yapılan görüşmelerden netice alınamadığını hatırlatarak Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırmaya bir başlangıç oluşturması amaçlanan zirvede başarı eşiğinin oldukça düşük oduğunu ifade ediyorlar.

Bazı analistler ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilimin ve Kuzey Kore'ye yaptırımların ortadan kalkmasının dünya ticareti ve şirket bilançolarına etkisinin "asgari" olacağına dikkat çekiyorlar.

DÖVİZ

Dolar, ABD ile Kuzey Kore devlet başkanları arasındaki zirvenin iki ülke arasındaki gerilimi azaltacağına yönelik beklentilerle yen karşısında üç haftanın zirvesini gördü. Dolar 110.495 yene kadar yükseldikten sonra Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un kalp krizi geçirdiğinin açıklamasının ardından bu zirveden geri gelerek yüzde 0.3 artıda 110.33 yenden işlem görüyor.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks de yüzde 0.3 artıda 93.855'te bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları yatay seyrederken, yatırımcılar ABD ile Kore arasındaki zirvenin sonuçlarını izliyor.
Pekçok işlemci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ve OPEC dışındaki üretici ülkelerin 22 Haziran'da yapacağı toplantı öncesi yatırımcıların yeni pozisyon almaktan kaçındığını ifade ediyor.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.1 artıda 76.52 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın Fed'in faiz artıracağı beklentisi ve ABD ile Kuzey Kore arasındaki tarihi zirveden destek bulan dolara paralel olarak değer yitirdi. Altının spot piyasdaki ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,297.42 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)