E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ABD verisiyle yükseldi---

Küresel piyasalar ABD verisiyle yükseldi

Küresel piyasalar ABD verisiyle yükseldi
04 Haziran 2018 - 09:16 borsagundem.com

ABD tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesiyle birlikte piyasalarda yükseliş yaşandı

Asya borsaları ABD'nin müttefikleri dahil büyük ekonomilere karşı başlattığı gümrük vergilerinin küresel ekonomiye zarar vereceği endişelerini telafi eden güçlü tarım dışı istihdam verisinden destek bularak iki buçuk haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek 17 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
ABD'de Cuma günü yayımlanan verilere göre işsizlik yüzde 3.8'e gerileyerek 18 yılın en düşük seviyesine inerken ülke ekonomisinin güçlü durumda olduğuna işaret etti. İşsizliğin azalması çalışan ücretlerinin artmasına ve dolayısıyla enflasyonun artacağı endişelerini tekrar ortaya çıkmasına yol açabilir.
ABD'de saatlik ücretler Nisan ayında yüzde 0.1 yükseldikten sonra geçen ay yüzde 0.3 artış
kaydetti. Çalışan ücretlerinde yıllık artış yüzde 2.6'dan yüzde 2.7'ye yükseldi. İstihdamın yanı sıra tüketici harcamaları, sanayi üretimi ve inşaat harcamalarında görülen güçlü artış ilk çeyrekte yüzde 2.2 büyüyen ekonominin ikinci çeyrekte hız kazandığına işaret ediyor.
ABD ekonomisindeki güçlü seyir göz önüne alındığında yatırımcılar Fed'in gelecek haftaki toplantıda faizleri artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar. Faizlerin yükseleceği beklentisi de dolara destek veriyor.

DÖVİZ

Dolar geçen hafta Cuma günü yayımlanan güçlü ABD tarım dışı istihdam verisinden destek bularak yen karşısında değer kazanırken, kısa vadeli siyasi riskler kazanımları sınırlıyor. Dolar yen karşısında Cuma günü yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra bugün de yüzde 0.15 artışla 109.660 yene yükseldi.
ABD'de istihdam artışının hız kazanması ve çalışan ücretlerinin artması yatırımcıların Fed'in gelecek haftaki toplantıda faiz artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakmasına neden oluyor. Ayrıca Fed'in bu yıl üç değil de dört defa faiz artıracağı beklentilerini de güçlendiriyor.
Dolar yen karşısında değer kazansa da euronun dip seviyelerden toparlanmasının ardından başlıca altı para birimi sepeti karşısında geriledi. Dolar endeksi Cuma günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.17 ekside 94.033'de bulunuyor.

PETROL

Ham petrol fiyatları ABD'de üretimin rekor kırması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin üretimi artıracağı beklentileriyle gerilemeyi sürdürdü. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 76.45 dolara inerken art arda ikinci seansta da geriledi.
ABD ham petrolü ise önceki hafta yüzde 5, geçen haftayı ise yüzde 3'e yakın kayıpla kapattıktan sonra bugün yatay seyrederek 65.78 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın, talebi destekleyen ticaret savaşları endişelerine rağmen ABD'de faizlerin yükseleceği beklentisiyle yatay seyretti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü 1,289.12 dolara kadar inerek 23 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yatay seyirle 1,292.96 dolarda
bulunuyor.
(([email protected]; +90-212-350 7055; Reuters Messaging:
[email protected]))

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)