E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel Piyasalar: Dolar güçlendi, hisse senetleri hız kaybetti---

Küresel Piyasalar: Dolar güçlendi, hisse senetleri hız kaybetti

Küresel Piyasalar: Dolar güçlendi, hisse senetleri hız kaybetti
02 Nisan 2019 - 13:34 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, dolar güç kazanırken, hisse senetleri haftaya güçlü başladıktan sonra hızının bir kısmını kaybetti.

Küresel hisse senedi rallisi Salı günü, hafta başındaki büyük kazançların ardından hızını kısmen kaybetti ve Avrupa ve Asya'da gösterge endeksler yönsüz seyrederken, ABD endeks vadeli kontratları hafifçe geriledi. ABD Hazine tahvşl faizleri düşerken, sterlin, İngiltere'de Parlamento'nun Brexit konusunda bir kez daha uzlaşmaya varamamasının ardından zayıfladı. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik sektörü hisseleri düşerken kamu hizmet sektörü hisselerindeki yükselişle birlikte hafifçe geriledi. Dow Jones, Nasdaq ve Standard 6 Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları hep birlikte gevşek bir açılış işaret etti. Japonya hisseleri ılımlı kazançlarını tersine çevirerek aşağıda kapanırken, Şanghay ve Seul'de gösterge endeksler yukarı yönde hareket etti. Avrupa devlet tahvilleri karışık seyrederken, Avrupa orta para birimi düştü ve dolar değer kazandı.

İlk çeyrekteki pozitif hava ikinci çeyreğe de yayıldı ve küresel hisse senetleri bu hafta, traderların para politikasının gevşeyeceği beklentisine yönelmesi ile birlikte, 2010 yılından bu yana en iyi yıl başlangıcını daha da ileri götürdü. Ancak Avrupa'da yavaşlayan büyüme, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecindeki zorluklar ve devam eden ticaret savaşı gibi riskler de devam ediyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri, Başbakan Yardımcısı Liu He başkanlığındaki Çin heyetinin bu hafta hafta Washington'a gelmesi ile birlikte tekrar başlayacak.

Mizuho Bank ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasa Fed'in sabrını önceden satın alıyordu," dedi ve "Bu durum biraz ferahlama sağlıyor, ancak bunun büyük kısmı pişirilmiş durumda ve biz bunun ardındaki dumana koşuyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer tarafta, Bitcoin yüzde 23 kadar yükselerek Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Avustralya doları, Avustralya Merkez Bankası'nın daha güvercin bir para politikasına yöneleceğini işaret etmesinin ardından düşerken, 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yükselişini geri verdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Steven Mnuchin'in Beijing'de katıldığı görüşmelerden birkaç gün sonra, Çarşamba günü başlayacak ticaret görüşmelerine katılacak Çin heyetine başkanlık ediyor.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, son verilerin analistlerin beklentilerinden farklı çıkması ile birlikte, son üç ayın ortalaması olan 186,000 artışa yakın, 175,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 3.8'de kalması ve saatlik ücretlerin güçlü artması öngörülüyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:47'de yüzde 0.1 aşağıdaydı.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak yaklaşık sekiz ayın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1195 ile yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Japon yeni Dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 111.38 ile iki haftanın en zayıf seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1.3043 seviyesine düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.48 seviyesine indi. 
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan dilerek eksi yüzde 0.03 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 1.02 seviyesine geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi farkı 2 baz puan artarak 2.5569 yüzde puanına yükseldi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Brent petrolü yüzde 0.2 değer kazanarak varil başına 69.18 dolar ile 20 haftanın zirvesine ulaştı.
*Lndra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük kaybını gerçekleştirerek ton başına 6,440.50 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,286.61 dolar ile yaklaşık 4 haftanın en düşüğüne indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)