E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar euro ile çalkalandı---

Küresel piyasalar euro ile çalkalandı

Küresel piyasalar euro ile çalkalandı
02 Şubat 2018 - 09:21 borsagundem.com

Eurodaki güçlenme Asya borsalarında satışa neden oldu

Euro, Avrupa'da para politikasını sıkılaştırma söylemleri ve enflasyonun yükseleceği beklentilerinin dünya genelinde borçlanma maliyetlerini artırmasıyla zirvelerine yaklaştı. Bu durum Asya piyasası hisse senetlerindeki satış baskısını artırdı. Dünya genelindeki merkez bankaları uzun vadeli enflasyon beklentilerini yukarı çeken yüksek ekonomik veriler ve petrol fiyatlarıyla son dönemde para politikasında daha sıkılaştırma yanlısı bir tutum benimsedi. Avrupa Merkez Bankası varlık alım programını Eylül ayı başlarında sona erdirmesi bekleniyor. Bu, beş yıllık Alman tahvil getirilerini 2015'ten bu yana ilk kez pozitife çevirdi. Yatırımcıların tepkileriyle euro yen karşısında iki buçuk yılın zirvesinin üzerinde, dolar karşısında 1.2509 ile üç yılın zirvesinde bulunuyor. Asya borsaları Kore  ve Japonya gösterge endekslerinin yüzde 1'den daha fazla düşüş kaydetmesiyle geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi rekor seviyelerden uzaklaşarak yüzde 0.3 geriledi. Dow Jones endeksinin yüzde 0.1 yükselmesi ve S&P 500 endeksinin düşüş kaydetmesi ve Nasdaq'ın yüzde 0.35 gerilemesiyle Wall Street karmaşık seyirle kapandı.

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimleri karşısında kayıplarını telafi etti ancak yatırımcıların euro bölgesindeki canlanan ekonomik güçlenmeye odaklanmasıyla haftalık düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar endeksi 88.701 ile yatay seyrediyor. Endeks bir hafta önce gördüğü üç yılın dip seviyesi olan 88.429'un üzerinde bulunsa da halan haftalık yüzde 0.4 düşüşte. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Nisan 2014'den bu yana en yüksek seviyelerini görerek ilk işlemlerde 2.797 zirve seviyesine kadar yükseldi. IHS Markit tarafından hazırlanan Euro bölgesi imalat satın alma yöneticisi(PMI) endeksinin geçen ay yükselmeye devam ederek Avrupa Merkez Bankasının para politikasını normalleştirme yönünde beklentilerini destekledi. Euro yüzde 0.1 düşüşle 1.2499 dolara geriledi ancak 1.2538 ile geçen hafta gördüğü üç haftanın zirvesine yakın kalmaya devam etti. Yatırımcılar ABD istihdam piyasasının güçlenmesine ilişkin son ipuçları için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak tarımdışı istihdam ve ortalama saatlik ücretler verisini yakından izleyecekler.

PETROL

Petrol OPEC ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu petrol üreticilerinin üretim kısıntısı anlaşmasının devam ettiğini gösteren araştırmanın ardından üçüncü günde de yükseldi ve artan ABD üretimine ilişkin endişeleri dengeledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla varil başına 66.08 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde gerilerken, işlemciler yılın geri kalanında ABD para politikası görünümüne ilişkin ipuçları arıyorlar. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1.347.40 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)