E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Fed'e odaklandı---

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı
18 Eylül 2017 - 09:33 borsagundem.com

Küresel piyasalar Kuzey Kore gerginliğinin sona ermesi ile güçlendi

Asya borsaları on yılın zirvesini görürken, dolar Fed'in dünya genelindeki aşırı ucuz paraya son verme kapsamında devasa büyüklükteki bilançosuyla mücadele edebileceği bir haftada yüksek seyrini koruyor. Kuzey Kore hafta sonunda yeni bir provokasyonda bulunmadığı için piyasalarda rahatlama olmasına rağmen, Pyongyang'ın nükleer hırsları ABD Başkanı Donald Trump'ın yarın Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında dünya liderlerine yönelik yapacağı konuşmanın odak noktası olacak. Öte yandan Almanya ve Yeni Zelanda'daki seçimlerin gündeme siyasi belirsizliği ekleyecek olmasının yanı sıra Trump'ın vergi planlarının bazı detayları da bu hafta belli olabilir. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 ile 2007 sonlarından bu yana görmediği seviyelere yükseldi. Sağlık ve bankacılık hisselerinin yanı sıra Samsung Electronics  kazanımlara öncülük etti. Avustralya endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi tatil dolayısıyla işlem görmüyor. S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 yükseldi. Piyasalar açısından bu haftanın ana gündemi Fed'in yarın ve Çarşamba günü yapacağı para politikası toplantısı olacak. Bu toplantıda Fed hızla küresel bir trend haline gelen (ucuz para) konusunda normalleşmeye yönelik bir adım atabilir.

DÖVİZ

Dolar ABD hazine tahvil getirilerindeki son dönemdeki artışların desteğiyle yen karşısında yaklaşık yedi haftanın zirvesindeki yerini korurken, sterlin geçen hafta İngiltere Merkez Bankası'nın yakın dönemde faizleri artırabileceği beklentileriyle yükseldikten sonra yatay seyrediyor. Dolar yen karşısında bugün yüzde 0.3 artarak 111.19'a yükselirken, Cuma günü gördüğü Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye olan 111.33'e yakın seyrediyor. Dolar, ABD hazine tahvil getirilerindeki artışın doların cazibesini artırması ve ABD tüketici fiyatlarındaki artışın Fed'in Aralık ayında tekrar faizleri artırabileceği beklentilerini yeniden canlandırmasıyla geçen hafta yen karşısında yüzde 2.8 yükseldi. Sterlin geçen hafta İngiltere Merkez Bankası'nın yakın dönemde faiz oranlarını yükselteceğine ilişkin artan beklentilerle dolar karşısında sert yükseliş kaydettikten sonra bugün yatay seyrediyor. Sterlin Cuma günü 1,3616 Dolar ile 24 Haziran 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 1,3597 dolar ile yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol piyasaları, yeni üretim için ABD sondaj kulesi sayısının azalması ve Harvey Kasırgası'ndan zarar gören rafinerilerin yeniden üretime başlamasıyla yükselişte ve geçen haftanın son günlerinde gördüğü zirveye yakın bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı Cuma günü gördüğü seviyeden çok değişim göstermeyerek varil başına 49.89 dolarda bulunuyor ve Perşembe günü gördüğü üç aydan uzun sürenin zirvesi olan 50.50 dolara yakın seyrediyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 55.67 dolarda bulunuyor ve Perşembe günü gördüğü yaklaşık beş ayın zirvesi olan 55.99'a yakın seyrediyor.

ALTIN

Altın, hisse senetleri ve doların yükselmesiyle iki haftanın dip seviyesine gerilerken, Fed toplantısı öncesinde para politikasını sıkılaştırma ihtimalleri de altını baskı altında bıraktı. Spot altının ons fiyatı başlangıçta 1,315.10 dolar ile 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,317.00 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,321.10 dolara geriledi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)