E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybetti---

Küresel piyasalar güç kaybetti

Küresel piyasalar güç kaybetti
27 Kasım 2017 - 09:32 borsagundem.com

Küresel piyasalarda düşüş hakim oldu

Asya borsaları Çin ve Güney Kore piyasalarındaki zayıf seyrin etkisiyle daha önceki hafif kazanımlarını geri vererek on yılın zirvesinden gerilerken; euro, dolar karşısında iki ayın zirvesini gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi seans başlangıcında Wall Street'in Cuma günkü kazanımlarıyla yükselse de, sonrasında yüzde 0.65 ekside bulunuyor. Hisse senedi piyasalarının, gelişen küresel ekonominin desteğiyle artan şirket bilançolarından güçlü destek bulmasıyla endeks Perşembe günü 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Güney Kore'nin KOSPI endeksi  yüzde 1.3 düşüş kaydederken; düşüşte, Samsung Electronics'in "super cycle" adlı hafıza çipinin yakında etkisini kaybedeceği yönündeki bir analist raporunun ardından teknoloji hisselerinde Samsung öncülüğünde yaşanan düşüş etkili oldu. Şanghay hisseleri yüzde 0.7 düşüşle üç ayın dip seviyesine geriledi.

DÖVİZ

Euro, güçlü Almanya iş dünyası eğilim endeksi (Ifo) verisi ve Alman ekonomisine ilişkin politik istikrarsızlık endişelerinin azalmasıyla dolar karşısında iki ayın zirvesini görürken, diğer para birimleri karşısında da değer kazandı. Euro Dolar karşısında 1.1946 ile iki ayın zirvesini gördükten sonra hafif değişim göstererek 1.1929'da bulunuyor. Euro yen karşısında 133.24 ile 16 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken; pound karşısında 0.8978'e yükselerek bu ayın zirvesi olan 0.9014'e yaklaştı. Münih merkezli ekonomik araştırma kuruluşu Ifo'nun verilerine göre, Alman iş dünyası eğilim endeksi Kasım ayında beklentilerin üzerinde gelerek rekor seviyeye ulaştı ve euro bölgesinin en büyük ekonomisindeki güçlü büyümeye işaret etti. Bu veriyi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Sosyal Demokratlar'ın siyasi yardım eli uzatmasından sonraki olumlu siyasi gelişmeler izledi. Almanya'da Merkel'in muhafazakar bloğu, iş dünyasını destekleyen Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında kurulmaya çalışılan koalisyon görüşmeleri geçen hafta sonuçsuz kalınca Merkel'in dördüncü dönemine ilişkin şüpheler artmıştı. Sosyal Demokratlar'ın Merkel'in muhafazakar partisi ile "büyük koalisyon" görüşmeleri yapmayı kabul etmesiyle siyasi belirsizliğe ilişkin endişeler azaldı Yatırımcılar Fed başkan adayı Jerome Powell için yarın yapılacak Kongre oturumunu bekliyorlar. Dikkatlerin çevrildiği diğer bir konu ise Trump'ın vergi reformu planları. Trump Cumhuriyetçi partinin vergi reformunu geçirme çabalarını görüşmek üzere Senato'da Cumhuriyetçilerle yarın biraraya gelecek.

PETROL

Küresel petrol piyasaları OPEC öncülüğündeki üretim kısıntının süresinin uzatılacağı beklentilerinden destek bulmasına rağmen, petrol fiyatları ABD petrol üretimindeki artış ihtimaliyle iki yılın zirvesinden geriledi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.5 düşüşle varil başına 58.68 dolara geriledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 63.82 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların dün iki ayın dip seviyesine yaklaşmasıyla yükselirken, yatırımcılar Fed'in enflasyon konusunda temkinli yaklaşım sergilediğini not ediyorlar. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,290 dolara yükseldi. ABD altınının Aralık vadeli işlemleri yüzde 0.2 artışla 1,289.90 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)