E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybetti---

Küresel piyasalar güç kaybetti

Küresel piyasalar güç kaybetti
10 Ocak 2018 - 09:29 borsagundem.com

Asya borsalarında teknoloji hisselerine gelen satışlar küresel piyasalarda gerilemeye neden oldu

Asya borsaları yatırımcıların teknoloji hisselerinde kâr realizasyonuna gitmesinin ardından bulunduğu 2007 yılından bu yana zirve seviyelerden geriledi. Ham petrol fiyatları ise üretim kısıntısı ve stoklardaki düşüşe paralel olarak üç yılın zirvelerinde geziniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi art arda altı seans yükselerek dün Kasım 2007'de gördüğü tarihi zirveye yaklaştıktan sonra bugün yüzde 0.3 geriledi. Asya borsalarındaki kayıplara bilgi teknolojileri hisseleri öncülük etti. Samsung Electronics beklentilerinden düşük kâr hedefi açıklamasının ve yatırımcılarda hafıza çipi pazarındaki sert büyümenin sona erdiği endişesini yaratmasının ardından yüzde 1.1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 0.2 gerileyerek dün gördüğü 26 yılın zirvelerinden aşağı indi. Hisse senetleri piyasaları yıl başından bu yana aralıksız yükseliş kaydediyor. ABD borsaları şirketlerin kârlarının güçlü artışı sürdüreceği beklentisiyle dün art art altıncı defa yükselişle kapandı. ABD'de S&P 500 endeksindeki şirketlerin dördüncü çeyrek kârının yüzde 11.8 artması bekleniyor.

DÖVİZ

Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin etkisiyla Asya piyasalarındaki işlemlerde değer kazandı. Ancak Japonya Merkez Bankası'nın devlet tahvil alımlarını azaltması nedeniyle yen karşısında ilerleme kaydedemedi. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks 92.536'ya çıkarak dün gördüğü gün içi zirvesi olan 92.640'ya yaklaştı. Euro ise dolar karşısında 1.1933'e gerileyerek geçen hafta Perşembe günü gördüğü yaklaşık dört ayın zirvesi olan 1.2089'un altında işlem görüyor. Dolar yen karşısında ise bir miktar değer yitirerek 112.62'ye indi. Dolar, Japonya Merkez Bankası'nın olağan devlet tahvili alım işlemlerinde alım tutarını bir miktar azaltmasının ardından dün yen karşısında yüzde 0.5 değer yitirmişti. Alım miktarı merkez bankasının mevcut politikaları çerçevesinde teknik bir adım kapsamında azaltılmış olsa da, Japonya'da geçerli aşırı gevşek para politikasının sona erebileceği yönünde spekülasyon yarattı. Kısmen Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alım miktarını azaltmasının da etkisiyle ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi dün 10 ayın zirvesini gördü. Dün yüzde 2.555'e kadar yükselen getiriler ABD seansını yüzde 2.546'dan kapattıktan sonra bugün Asya piyasasında yüzde 2.551'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim kısıntısının yanı sıra güçlü talebin etkisiyle 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, analistler piyasaların aşırı ısındığı uyarısında bulundu. Küresel piyasalarda hisse senedi dahil birçok varlık sınıfındaki değer artışı ham petrol vadeli işlem kontratlarına da para girişine neden oluyor. ABD hafif ham petrolünün en yakın vadeli kontratları yüzde 0.8 yükselişle son olarak Aralık 2014'te gördüğü 63.53 dolar seviyesine yaklaştı. Brent petrolü ise yüzde 0.5 yükselişle 69.19 dolara çıkarak Mayıs 2015'te gördüğü gün içi zirveye yaklaştı. Brent bu seviyeyi aşması halinde Aralık 2014'teki zirveyi test edecek. ABD'de dün akşam yayımlanan özel sektör stok verisi 5 Ocak'ta sona eren haftada ham petrol stoklarının 11.2 milyon varil azalarak 416.6 milyon varile düştüğünü gösterdi. Resmi stok verisi bugün TSİ 1830'da yayımlanacak.

ALTIN

Altın fiyatları ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş ve hisse piyasalarındaki risk iştahının etkisiyle altına yönelik güvenli liman talebinin azalmasına paralel olarak geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 0.6 ile bir ayın en sert düşüşünü kaydettikten sonra bugün yüzde 0.1 ekisde 1,311.56 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)