E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybetti---

Küresel piyasalar güç kaybetti

Küresel piyasalar güç kaybetti
09 Nisan 2018 - 09:37 borsagundem.com

Küresel piyasalara ABD-Çin ticaret savaşının yanı sıra Suriye'ye ilişkin endişeler satış getiriyor

Asya borsaları ABD endeks vadeli işlemlerindeki yükselişin ivme kazanmasıyla birlikte yükseliş kaydederken, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yarın yapacağı konuşma öncesinde Twitter üzerinden Çin'in ticaret politikaları hakkındaki eleştirilerini sürdürdü.

ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlediğine dair haberler piyasalarda kafa karışıklığına yol açarken varlık fiyatlamalarını pek etkilemedi. ABD Savunma Bakanlığı saldırı iddiasını yalanladı.

Yardım kuruluşları Suriye'de hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Douma kentine kimyasal silah saldırısı düzenlendiğini ve onlarca kişinin öldüğünü açıklarken, Trump Pazar günü "Büyük bedel ödenecek" demişti.

Asyalı yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve Suriye'deki gelişmelere rağmen S&P 500 vadeli işlemlerindeki yüzde 0.7'ye yaklaşan yükselişten cesaret buluyorlar.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 artıda seyrediyor. Trump'ın Perşembe günü Çin'den ithal 100 milyar dolar tutarındaki ürüne daha ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunması, Çin'in ise "şiddetli misilleme" ile karşılık vermeye hazır olduğunu beyan etmesi ABD borsalarının geçen haftanın son işlem gününü yüzde 2'nin üzerinde kayıpla kapatmasına yol açtı.

Analistler ABD'nin gümrük vergilerini artırmasının zorunlu görüş bildirim süreçleri nedeniyle Temmuz sonu veya Ağustos başını bulabileceğini ifade ederek, Çin ile ticaret politikası kaynaklı gerilimin bir süre daha devam edeceğini ifade ediyorlar. İki büyük ülkenin uluslararası ticaret politikası düellosunda Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin yarın yapacağı konuşma izlenecek.
Ayrıca ABD'de ilk çeyrek bilanço sezonu bu hafta büyük banka ve finans kuruluşlarıyla başlayacak. Uzmanlar ABD'de şirket kârlarının çeyreklik bazda yedi yılın en güçlü artışını kaydedeceğini tahmin ediyorlar. 

DÖVİZ

Dolar, ABD ile Çin arasındaki ticaret politikaları kaynaklı gerilim ve ABD ekonomisinin Mart'ta son altı ayın en düşük istihdamını yaratmasının ardından geçen hafta değer kaybettikten sonra haftaya yatay bir başlangıç yaptı. Dolar endeksi Cuma günü yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 90.189'da bulunuyor.
Endeks Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi öncsinde 90.597 ile bir ayın zirvesini görmüş, ancak sonra beklentilerin altında kalan veri ve ABD ile Çin arasında devam eden ticaret
gerilimi nedeniyle kazanımlarını geri vermişti.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret politikası kaynaklı gerilimin tırmanacağı endişeleri ve ABD'de petrol kuyusu sayısının artmasının ardından Cuma günü yüzde 2'ye yakın geriledikten sonra bugün istikrar kazandı. Pentagon'un yalanladığı ABD'nin Suriye'de bir hava üssüne saldırı düzenlediği iddiasının
ardından Suriye ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor. Brent petrolünün varil fiyatı bugün yüzde 0.5 artıda 67.4 dolarda bulunuyor. Petrol fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal ürünlere yeni gümrük vergileri getirilebileceği açıklamasının ardından iki ülke arasında ticaret savaşı çıkacağı ve küresel ekonomik büyümenin zarar göreceği endişeleriyle Cuma günü yüzde 2'ye yakın gerilemişti.
ABD'de petrol kuyusu sayısı ise 6 Nisan'da sona eren haftada 11 adet artışla Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviye olan 808'e çıktı. Artan petrol kuyusu sayısı zaten geçmişe kıyasla yükselen ABD üretiminin bu çizgiyi koruyacağına işaret ediyor. Uzmanlar ABD'nin son aylarda güçlenen petrol ihracının Venezüela'nın ihracatındaki kesintiyi "fazlasıyla telafi" edeceğini belirtiyorlar. 

ALTIN

Altın fiyatları haftaya yatay başlangıç yaparken, yatırımcılar fiyatlara yön veren ABD ile Çin arasındaki uluslararası ticaret politikası kaynaklı gerilimi yakından izleyecekler. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü 1,321.16 dolar ile iki haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördükten sonra günü yüzde 0.5 artıda kapandı. Altın bugün ise yatay seyir ile 1,332.46 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)