E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybetti---

Küresel piyasalar güç kaybetti

Küresel piyasalar güç kaybetti
03 Mayıs 2018 - 08:44 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında ilerleme kaydedilemeyecek olması piyasalarda satışlara neden oldu

Asya borsaları Çin-ABD ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedileceğine ilişkin umutların azalmasıyla gerilerken, dolar Fed'in faiz artırımlarının devam etmesine imkan veren ekonomik görünümü teyit etmesinin ardından kazanımlarını korudu. Trump yönetiminin bazı Çinli şirketlerin ABD'de telekom ekipmanı satma yetkisinin sınırlanmasını değerlendirdiğini bildiren haberler de piyasa üzerinde baskı yarattı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasındaki görüşmeler günün ilerleyen saatlerinde başlayacak. Ancak ABD heyetinin Cuma akşamı ayrılacak olması nedeniyle önemli bir ilerleme olması ihtimali son derece düşük olarak görülüyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.5, Güney Kore hisseleri yüzde 0.4 geriledi.

Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.1 gerileyerek, Nisan ayında gördüğü sekiz ayın dip seviyesine yakın seviyede bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi tatil dolayısıyla kapalıyken, S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri sınırlı değişim gösterdi.

Wall Street ABD'nin Çin telekom şirketlerine ilişkin kısıtlama tehdidinin yatırımcıların ticari ilişkilerin kötüleşmesine ilişkin endişelerini artırmasıyla geriledi. 

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimleri karşısında dört ayın zirvesinin altında işlem görürken, Fed'in bu yıl daha fazla faiz artırımına ilişkin piyasa beklentilerini değiştirmemesinin ardından dikkatler yarın açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisine çevrildi. Fed dünkü para politikası kararında beklentilere paralel olarak faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 1.50-1.75 aralığında sabit tuttu. Fed iki gün süren politika toplantısının sona ermesini takiben yaptığı açıklamada enflasyonun hedefe "yaklaştığını" ve "12 aylık bazda bakıldığında orta vadede Kurul'un simetrik yüzde 2 hedefi yakınında seyretmesi beklendiğini" belirtti. Analistler "simetrik" kelimesinin kullanılmasını, Fed'in enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına göz yumabileceği şeklinde değerlendirdi. Bu durum, merkez bankasının enflasyondaki son dönemdeki artışa karşılık olarak daha sert bir parasal sıkılaşma yoluna gitme ihtiyacını sınırlayacak bir yaklaşım. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Fed'in politika açıklamasından sonra 92.245 seviyesine kadar geriledi, ancak kayıplarını toparlayarak 92.834 ile dört ayın zirvesini gördü. Endeks bugün dört ayın zirvesinden geriledikten sonra 92.510'da bulunuyor. Yatırımcıların dikkati ekonominin güçlenmesi ve enflasyon baskılarına ilişkin daha fazla ipucu için yarın açıklanacak tarımdışı istihdam raporuna çevrildi.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının artması ve ABD'nin haftalık petrol üretiminin rekor kırmasının yarattığı baskıyla geriledi. Bu artış OPEC'in arzı kısma ve fiyatları artırma çabalarını zora sokuyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 73.19 dolara geriledi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) ABD ham petrol stoklarının 6.2 milyon varil artışla 435.96 milyon varile ulaşarak yılın en yüksek seviyesini gördüğünü gösteren verinin etkisiyle fiyatlar baskı altında kaldı. ABD petrol üretimi günlük 10.62 milyon varil ile rekor seviyeyi gördü. 

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in beklentilere paralel olarak faiz oranlarını sabit tutmasının ardından ikinci günde de yükselirken, yatırımcılar ABD-Çin ticaret görüşmelerini bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,308.31 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)