E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybetti---

Küresel piyasalar güç kaybetti

Küresel piyasalar güç kaybetti
29 Mayıs 2018 - 08:59 borsagundem.com

İtalya'da erken seçim ihtimalinin doğmasıyla birlikte piyasalarda düşüş yaşandı

Asya borsaları İtalya'nın erken seçim ihtimalinin ortaya çıkmasıyla gerilerken; euro altı buçuk ayın dip seviyesinde seyrediyor. Ancak Kuzey Kore ile diplomatik müzakerelerde canlanma ve petrol fiyatlarının son dönemde gördüğü yüksek seviyelerden gerilemesi risk iştahını destekliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi art arda üç gün kazanım kaydettikten sonra yüzde 0.5 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1'den fazla, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.8 geriledi
Avustralya hisseleri bankacılık sektöründeki kazanımlardan dolayı artış kaydeden tek piyasa
olurken; Singapur, Malezya, Endonezya ve Tayland piyasalarındaki tatilden dolayı işlem
hacimleri sınırlı kaldı.

S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ilk baştaki kazanımlarını geri verse de hala güçlü seviyede bulunuyor. İşlem hacimleri, dünyanın iki büyük finansal merkezi olan Londra ve New York'da dün piyasaların tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı düşük kaldı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in hafta sonunda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'la
biraya geldikten sonra Kim ile daha fazla spontane görüşme ve zirve yapmaya işaret etmesiyle
ABD hisse senedi vadeli işlemleri bir miktar yükseldi.

Moon Kim'in, Kore Yarımadası'nın nükleer silahların "tamamen" yok edilmesi taahhüdünü yinelediğini belirtirken; ABD'li yetkililer, Başkan Donald Trump ve Kim arasındaki tarihi bir toplantıyı yeniden yapmaya çalışıyorlar. 

DÖVİZ

Euro haftanın başında görülen yükselişin zayıflaması ve yatırımcıların İtalya'da yeni seçim ihtimaline olumsuz bakmasıyla dolar karşısında altı buçuk ayın dip seviyesine yakın seyrediyor.
Euro dün 1.1607 dolar ile 9 Kasım'an bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün hafif değişim göstererek 1.1629 dolarda bulunuyor. Euro, İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın euroya karşıt tavrıyla bilinen bir ismin, ekonomi bakanlığına aday gösterilmesini reddetmesinin ardından dün sabah 1.1728 dolara kadar yükselmişti. Ancak Matteralla'nın bu adımı, İtalya'da koalisyon hükümeti kurmaya çalışan 5 Yıldız Hareketi ve Kuzey Ligi partilerini öfkelendirerek koalisyon planlarının vazgeçmelerine neden olarak yeni bir seçim ihtimalini ortaya çıkardı. Finansal piyasalar, Ağustos ayının başı kadar erken gerçekleşebilecek seçimlerin İtalya'nın Avrupa Birliği ve euro bölgesinde oynadığı rol konusunda yarı-referandum olarak görülmesinden ve euroya karşıt partilerin daha da güçlenebileceğinden endişe ediyorlar.
Söz konusu kaygılar İtalyan tahvillerinde sert satış baskısına ve güvenli liman Alman tahvil fiyatlarında artışa neden oldu. Sonuç olarak, 10 yıllık Alman ve İtalyan tahvilleri arasındaki getiri farkı, Aralık 2013'ten beri en yüksek seviyeyi gördü. Dolar, ABD hazine tahvil getirilerindeki düşüşün baskısıyla yen karşısında yüzde 0.4 düşüşle 108.910 ile üç haftanın dip seviyesini geriledi. Dolar dün yen karşısında ABD Kuzey Kore Zirvesi planlarının yeniden devam etmesiyle 109.830'a kadar yükselmişti, ancak yükseliş euro bölgesi siyasi endişeleriyle hızla sınırlandı. Dolar endeksi <.DXY> yüzde 0.2 artışla 94.370'e yükselirken, dün gördüğü altı buçuk ayın zirvesi olan 94.496'ya yakın seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları Asya borsası işlemlerinde karmaşık seyir izlese de, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzdaki olası düşüşü sınırlamak için daha fazla ham petrol üretecekleri beklentileriyle baskı altında klamaya devam ediyor. Brent ham petrol fiyatı 75.30 Dolar ile 8 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini
gördükten sonra yüzde 0.41 artışla 75.61 dolara yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 1.05 düşüşle varil başına 66.83 dolara gerileyerek 17 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

ALTIN

Altın fiyatları art arda iki gün düşüş kaydettikten sonra yatay seyrediyor ancak ABD-Kuzey Kore zirvesine ilişkin umutların yeniden canlandığı bir ortamda güçlü dolar piyasayı baskılamaya devam ediyor. Spot altının ons fiyatı neredeyse değişim göstermeyerek 1,297.31 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)