E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kazandı---

Küresel piyasalar güç kazandı

Küresel piyasalar güç kazandı
09 Temmuz 2018 - 09:23 borsagundem.com

ABD'de tarım dışı istihdam verisinin yüksek gelmesi hisse piyasalarını yukarı çekti

Asya borsaları risk iştahını güçlendiren geçen haftaki ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından yükseldi.
ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi çalışan ücretlerinin ılımlı artış kaydettiğini, iş arayanların sayısının da yükseldiğini göstererek Fed'in faizleri hızla ancak kademeli olarak artıracağına işaret etmişti.
Tarım dışı istihdam verisi ABD borsalarının haftalık kayıplarını telafi etmesini sağlarken, Japonya'nın Nikkei endeksini de bugün yüzde 1.4 yukarı taşıdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Cuma gününü yüzde 0.7 artıda kapattıktan sonra bugün de yüzde 1.3 yükseldi.

DÖVİZ

Dolar ABD'de Cuma günü yayımlanan veriye göre ücret artışlarının beklentilerin altında kalmasının ardından başlıca para birimleri karşısında üç buçuk haftanın en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.
Sterlin ise kıdemli bir bakanın Başbakan Theresa May'in Brexit planları nedeniyle istifa etmesi sonrası değer yitirdi.
Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi Cuma günü 93.921'e kadar gerileyerek günü yüzde 0.5 kayıpla kapattı. Endeks bugün yüzde 0.1 ekside 93.962'de bulunuyor.
Asya piyasalarında 1.3328 dolara kadar yükselerek 14 Haziran'dan bu yana en yüksek düzeyi gören sterlin ise Brexit'ten sorumlu bakan David Davis'in istifasının ardından kazanımlarını geri verdi.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının geçen hafta üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından yatırımcıların piyasadaki sıkılaşmaya odaklanmalarıyla yükseldi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.5 artışla 77.48 dolara çıkarken, ABD hafif petrolü yüzde 0.4 yükselişle 74.09 dolar oldu. ABD'de Perşembe günü yayımlanan verilere göre vadeli işlem kontratları için dağıtım noktası olan Cushing'deki ham petrol stokları üç buçuk yılın dip seviyesine geriledi. Bu durum arz talep arasında sıkı bir denge olduğuna işaret ediyor ve en yakın vadeli fiyatların sonraki
aylara göre daha yüksek olmasına yol açıyor. Yatırımcılar ayrıca fiyatlardaki hızlı yükselişi hafifletmek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve diğer bazı ülkelerin aldığı petrol üretimini artırma kararının Suudi Arabistan ve Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülkelerinin üretim seviyelerine etkisini izliyorlar.

ALTIN

Altın fiyatları yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmaları ve doların Haziran ortasından bu yana en düşük seviyeye inmesinin etkisiyle yükselirken, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi altına olan talebi destekledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.4 artıda 1,258.61 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika09 Temmuz 2018 09:33

    Bugün Asya borsalarının olumlu olması ve VİOP'un iyi bir açılış yapması nedeniyle BIST'te pozitif bir gün bekleniyor.