E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlendi---

Küresel piyasalar güçlendi

Küresel piyasalar güçlendi
27 Kasım 2018 - 08:25 borsagundem.com

Bir süredir negatif seyirde olan küresel piyasalar ivme kazanmaya başladı

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması umutlarını zedeleyerek bölge genelinde risk iştahını azaltmasıyla küresel toparlanmasını sürdürmekte zorlanıyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.1 ve Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.6 artış kaydetti.
Diğer borsalar karmaşık seyir izlerken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 geriledi. Trump Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne uygulanan yüzde 10 gümrük vergisini yüzde 25'e çıkarmayı beklediğini belirtti.
Trump'ın Çin'in 1 Ocak için planlanan artırımı askıya alma talebini kabul etme olasılığının son derece düşük olduğunu belirtti.
Bu açıklamalar Trump Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bu ay sonunda G-20 zirvesinde bir araya geldiğinde olası bir anlaşma spekülasyonlarıyla ters düşüyor. 

DÖVİZ

Dolar ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin yeni endişelerin güvenli liman para birimlerini desteklemesiyle kazanımlarını korudu ancak yatırımcılar Fed'in politika yönlendirmesinden ipuçları beklerken bu hareket sınırlı kaldı. Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması umutlarını zedeleyen açıklamaları küresel risk
iştahını baskıladı. Dolar endeksi 97.02 ile yatay ve 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.
Dolar yatırımcıların küresel ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine dair endişelerle en likit para birimine yönelmeleriyle önceki iki günde yükseldi. İşlemciler Fed'in faizleri kaç kez daha artırabileceğine dair ipuçları için Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü yapacağı konuşmaya ve Fed'in 7-8 Kasım tarihli toplantısının Perşembe yayınlanacak tutanaklarına odaklanmış durumda.
Fed'in Aralık ayında faizleri 25 baz puan daha artırması bekleniyor ancak piyasadaki asıl tartışma Fed'in 2019'daki para politikasını sıkılaştırma hızı. Euro dolar karşısında 1.1337 seviyesine yükseldi. Euro dün İtalya'nın AB'yi memnun etmek için bütçe açığı hedefini düşürebileceği sinyallerinin ardından 1.1383 ile gün içi zirvesini gördü.

PETROL

OPEC'in en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan gelecek hafta Avusturya'da yapılacak OPEC toplantısı öncesinde arz kesintileri istese de, petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın rekor seviyede üretiminin baskısıyla geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı 60.33 dolara yükselmeden önce 60 doların altına düştü.
Konuya yakın bir sektör kaynağı Suudi Arabistan'ın ham petrol üretiminin Kasım ayında günde
yaklaşık 11.1-11.3 milyon varil ile tüm zamanların zirvesine ulaştığını belirtmişti.

ALTIN

Altın fiyatları hafif gerilerken, yatırımcılar Fed'in ilerdeki faiz artırımlarının hızına ilişkin ipuçları bekliyorlar ve G-20 zirvesi öncesinde ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı tırmandı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,221.70 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)