E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlü seyretti---

Küresel piyasalar güçlü seyretti

Küresel piyasalar güçlü seyretti
23 Ekim 2017 - 09:02 borsagundem.com

Piyasalar ABD ve Japonya'dan gelen haberlerle yükselişini sürdürüyor

Japonya hisse piyasaları koalisyon partilerinin seçimleri kazanmasının ardından ekonomiye verilen güçlü maliye ve para politikası desteğinin süreceği beklentisiyle yükselirken, euro İspanya'daki siyasi kriz nedeniyle değer kaybetti. Dolar ve Wall Street ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi tasarısının Kongre'de ilerlemesine imkan verecek olan tasarının Cuma günü Senato'dan geçmesinin destek bularak Cuma gününü yükselişle kapattı. Japonya'nın Nikkei endeksi Abe'nin rahatça kazanacağı öngörülen parlamento seçimlerinin ardından yüzde 1 yükselerek 1996'dan bu yana zirveyi gördü. Yatırımcılar Japon devlet tahvil getirilerini ve yenin değerini düşüen aşırı gevşek para politikasının devam edeceğini öngörüyorlar. Euro ise İspanya'da hükümetin bağımsızlık isteyen Katalonya yönetiminin istifasını istemesi be özerk yönetime el koyacağını açıklamasının ardından baskı altında kalıyor. Euro bugün Asya piyasalarında yüzde 0.25 kayıpla 1.1758'e kadar geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yatay seyrediyor.

DÖVİZ

Dolar, Japonya'da koalisyon bloğunun seçimleri kazanmasının ardından yeni baskı altında bırakan politikaların devam edeceği beklentisiyle yen karşısında üç ayın zirvesini gördü. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin partisi ve mensup olduğu koalisyon partileri Pazar günü yapılan seçimlerin televizyonlarda yayımlanan kesinleşmemiş sonuçlarında göre parlamentodaki üçte iki çoğunluğu korudu. Abe'nin seçimleri kazanması, iktidarında başlatılan aşırı gevşek para politikası gibi ekonomiyi destekleyici ve yenin değerini düşürücü politikaların aksayacağı endişelerini giderdi. Dolar yen karşısında 114.1'e kadar yükselerek 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.22 artıda 113.75 yende bulunuyor. Dolar endeksi ise 93.872'ye yükselerek 6 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.05 artıda 93.767'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları Ortadoğu'da çatışmaların petrol arzını sınırlayacağına dair endişeler, ABD'deki petrol kuyusu sayısının geçen hafta itibariyle gerilemesi ve Asya'dan gelen talebin güçlenmesine paralel olarak yükseldi. Uzmanlar Irak merkezi hükümeti ile Kürt yönetimi arasındaki gerilim ve ABD'den petrol arzındaki artışın hız kaybetmesinin ardından telap göstergelerinin piyasada belirleyici olacağına dikkat çekiyorlar. Dünyanın birinci ve üçüncü büyük ham petrol ithalatçısı Çin ve Hindistan'da petrol tüketimi güçlü seyrini koruyor. Çin'de geçen hafta açıklanan veriler yılın dokuz ayında petrol talebinin günde ortalama 8.5 milyon varil olduğunu ortaya koyarken, Hindistan'da rafinerilerin bakım döneminden çıkmasıyla birlikte Eylül ayında petrol ithalatı günde 4.83 milyon varil ile rekor kırdı.

ALTIN

Altın fiyatları doların yen karşısında üç ayın zirvesine yükselmesine paralel olarak iki haftadan uzun sürenin en düşük düzeyini gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı seans içinde 1,273.8 dolara inerek 6 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.4 ekside 1,275.7 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)