E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlü seyretti---

Küresel piyasalar güçlü seyretti

Küresel piyasalar güçlü seyretti
29 Ocak 2018 - 08:29 borsagundem.com

Asya borsaları bilançolarla güçlenirken, ABD borsaları da yüksek seyir izledi

Asya borsaları beklentilerin üzerinde gelen şirket bilançoları ve güçlü küresel büyümenin yaşandığı bir ortamda kazanımlarını artırırken, dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın, Avrupa Birliği'nin ABD'ye yönelik "adaletsiz" ticaret uygulamalarından şikayet etmesine karşılık toparlanmaya çalıştı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.26 artışla arda arda on ikinci günde de yükselmeye hazırlanıyor. Endeks yılbaşından bugüne kadar yüzde 8 artıda bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin bir miktar gerilemesiyle yüzde 0.1 yükselirken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi rekor seviyeyi gördü. Wall Street de yüksek bir seyir izliyor. Dow endeksi yüzde 2.08, S&P 500 endeksi yüzde 2.22 ve Nasdaq yüzde 2.31 yükseldi. Trump Pazar günü bir söyleşide, ABD'ye yönelik "çok adaletsiz" ticaret politikası olarak nitelendirdiği duruma ilişkin Avrupa Birliği'ni, birliğe karşı koymakla tehdit etti.

DÖVİZ

Dolar dip seviyelerden yükselmesine rağmen azalan getiri avantajı ve Washington'un güçlü dolar sözüne ilişkin şüphelerin etkisiyle ard arda altı haftalık kayıplarını toparlamaya çalışıyor. Dolar endeksi Perşembe günü üç yılın dip seviyesi olan 88.429'u gördükten sonra yeniden yükselerek yüzde 0.2 artışla 89.215'e ulaştı. Dolar ABD GSYH verisinden destek buldu. GSYH verisi ithalattaki artıştan dolayı beklentilerin altında gelmesine rağmen sermaye harcamaları ve ülke içi tüketimin güçlü olduğunu gösterdi. Dolar, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in doların zayıf seyir izlemesini desteklediğine ilişkin açıklamalarından da destek buldu. Trump ise güçlü Dolar istediğini belirtse de dolar zaten değer kaybetmişti ve doların değer kaybı Kasım ayından bu yana azalmadı. Dolar yatırımcılara yönelik getiri cazibesini de kaybediyor. Kısa vadeli faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası ve diğer pek çok ülkenin merkez bankasının gevşek para politikasını sona erdirmeye başlaması nedeniyle diğer ülkelerde yükselmesi bekleniyor. Euro geçen hafta Perşembe günü gördüğü üç yılın zirvesi olan 1.2538'den yüzde 0.2 gerileyerek 1.2400'da işlem görüyor.

PETROL

ABD petrol üretiminin artması birçok analistin ham petrol fiyatlarının yılın ilerleyen zamanlarında düşeceğini beklediği anlamına gelse de petrol fiyatları güçlü talebin, doların zayıf seyrinin ve OPEC ve Rusya öncülüğünde devam eden arz kesintilerinin desteğiyle yüksek seyir izliyor. Brent ham petrol fiyatı varil başına 70.49 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların yaklaşık üç yılın dip seviyelerinde seyretmesiyle yükselerek geçen hafta gördüğü, 17 aydan daha uzun sürenin zirvesine yakın işlem görüyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,350.99 doları gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)