E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlü seyretti---

Küresel piyasalar güçlü seyretti

Küresel piyasalar güçlü seyretti
28 Ağustos 2018 - 08:59 borsagundem.com

Piyasalar NAFTA anlaşması gelişmesiyle birlikte pozitif seyir izledi

Asya borsaları ABD ile Meksika'nın NAFTA serbest ticaret anlaşmasının değiştirilmesi için uzlaşıya varmasının ardından güçlenen risk iştahıyla yükselirken, dolar başlıca para birimleri karşısında bir ayın dip seviyelerine yakın seyrediyor.
Kanada, Meksika ve ABD arasında 1994 yılında yapılan NAFTA anlaşmasında değişiklik için iki ülkenin uzlaşı sağlamasının ardından yatırımcılar Kanada'nın da değişiklikleri kabul edeceğini düşünüyorlar.
Varılan uzlaşı ABD Başkanı Donald Trump'ın defalarca anlaşmadan çekileceği tehdidiyle ortaya çıkan belirsizliği de kaldırıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 0.72 yükselişle 541.33 puana kadar yükseldikten sonra yüzde 0.45 artıda seyrediyor.
ABD borsaları ise dün teknoloji hisseleri öncülüğünde yeni rekorlardan kapandı.
ABD ile ticaret ortakları arasındaki anlaşmazlık ve artan gerilim, güçlü ekonomik temeller ve şirket bilançolarına rağmen yılın büyük bölümünde hisse piyasalarındaki kazanımları sınırladı veya satış baskısı yarattı.
Ticaret gerilimi endişelerini hafifleten diğer bir gelişme de ABD'nin gümrük vergilerinin revizyonu için geçen ay başlayan müzakereleri hızlandırmak için Avrupa Birliği'ne baskı yaptığı yönündeki haberler oldu.
Analistler bu gelişmelere rağmen ABD'nin ticaret anlaşmazlıklarının tamamen ortadan kalktığı yönünde bir iyimserlik için henüz erken olduğunu belirtiyorlar. JPMorgan tarafından yayımlanan raporda varılan uzlaşılardan ABD ile Çin arasında yürütülen görüşmelerde olumlu bir sonuç alınacağı gibi bir anlamı çıkarılamayacağına dikkat çekildi. 

DÖVİZ

Dolar, ABD ve Meksika'nın NAFTA anlaşmasını değiştirmek için uzlaşmasının ardından ABD ile ticaret ortakları arasındaki gerilimin azalacağı beklentisiyle dün dört haftanın dip seviyesini gördükten sonra bugün yatay seyrediyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.4 gerileyerek 94.779'a geriledikten sonra bugün yüzde 0.07 artıda 94.847'de bulunuyor. Dolar endeksi 15 Ağustos'ta bir yıldan uzun bir sürenin
zirvesini görmesinden bu yana yüzde 2'nin üzerinde değer yitirdi.

PETROL

Petrol fiyatları, Venezüela, Afrika ülkeleri ve İran'dan arz kesintisi ihtimaline rağmen OPEC ülkelerinin kademeli olarak üretim artırmaları nedeniyle yatay seyir izliyor. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı düne göre yatay seyrederek 76.21 dolarda bulunuyor.
İşlemciler petrol pazarından gelen çelişkili sinyaller nedeniyle fiyatların dar aralıkta seyrettiğini belirttiler.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) arz kesintilerini izleyen heyetin verilerine göre Mayıs ayında yüzde 140 olan kesintilere uyum Temmuz'da yüzde 109 oranında gerçekleşti. Veriler OPEC ülkelerinin kademeli olarak üretim artırdığına işaret ediyor. 

ALTIN

Altın fiyatları dün iki haftanın zirvesini gördükten sonra doların yuan karşısında değer kazanmasına, yani altının Çinli alıcılar için daha pahalı hale gelmesine paralel olarak geriledi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,212.38 dolar ile 13 Ağustos ile en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,209.04 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)