E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar hafif güç kazandı---

Küresel piyasalar hafif güç kazandı

Küresel piyasalar hafif güç kazandı
10 Nisan 2018 - 09:32 borsagundem.com

ABD-Çin ticaret savaşı gölgesinde borsalarda yükseliş yaşandı

Asya borsaları ve ABD vadeli işlemleri Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in otomobil de dahil olmak üzere bazı ürünlere uygulanan ithalat vergisini düşürmeye söz vererek, ABD-Çin ticaret gerilimine ilişkin endişelerini yatıştırmasıyla yükselirken; güvenli liman varlığı yen değer kaybetti.

Hainan eyaletindeki Asya Boao Forumu'nda konuşan Xi, Çin'in yabancı yatırımcılar için piyasa
erişimini önemli ölçüde genişletmek, otomobil sektöründeki yabancı sahiplik sınırını yükseltmek
ve yabancı firmaların fikri mülkiyetini korumak için önlemler alacağını söyledi.

Xi'nin açıklamaları, mali piyasalarda hızlı ve büyük ölçüde olumlu bir tepkiyi tetikledi.Piyasalar geçen hafta ABD ve Çin'in misilleme gümrük vergilerinin küresel büyümeye yönelik bir darbe olarak büyük bir ticaret savaşına dönüşeceği endişeleriyle düşüş kaydetmişti. S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 1.5 yükseldikten sonra yüzde 1 artıda bulunuyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk baştaki kayıplarını toparlayarak yüzde 0.7 yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi ulaştırma sektöründeki sert yükseliş öncülüğünde yüzde 1.1 artış kaydetti.

DÖVİZ

Dolar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ithal ürünlere yönelik gümrük vergisini düşürmeye söz vererek, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığıyla ilgili endişeleri
yatıştırmasının ardından piyasa genelinde risk iştahının artmasıyla yen karşısında değer kazandı.

Xi, ülke ekonomisini daha da açık hala getirmeye ve otomobilin de aralarında bulunduğu ithal
ürünlere yönelik gümrük vergisini düşürmeye söz verdi. Xi'nin Washington ve Beijing arasındaki gümrük vergisi gerilimine ilişkin kamuoyuna yaptığı ilk konuşmada gerilimi artırmaktan kaçındığının görülmesiyle ticaret savaşı endişeleri azaldı. Xi ayrıca Çin'in reformunun ve ülke ekonomisinin açık hale gelmesinin kesinlikle başarılı olacağını ve Soğuk Savaş zihniyetinin, hiçbir sonuca varmayan bir düşüncenin ve izolasyonun başarısız olacağını belirtti.

Dolar yen karşısında 107.245'e kadar yükseldikten sonra yüzde 0.3 artışla 107.130'a ulaştı.
Suriye başta olmak üzere risk olarak algılanan gerginlikler yendeki kayıpları sınırladı. ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bu hafta sonu kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen saldırıya hızlı ve güçlü bir tepki sözü verdi. Trump bu sözüyle olası bir askeri müdahale önermiş gibi görünüyor. Trump, Rusya'yı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı desteklediği için eleştirdi. Dolar endeksi <.DXY> dün yüzde 0.3 geriledikten sonra bugün yüzde 0.05 artışla 89.885'e yükseldi.

PETROL

Petrol piyasaları dünyanın en büyük iki ham petrol tüketicisi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomiye daha fazla zarar vermeden çözülebileceği umuduyla art
arda ikinci günde de yükseldi. Brent hem petrol vadeli fiyatı yüzde 0.5 artışla varil başına 68.97 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in çeşitli ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini düşürmeye söz vererek, ABD-Çin ticaret gerilimine ilişkin endişeleri yatıştırmasının ardından kazanımlarını geri verdi. Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde 1,338.12 ile yaklaşık bir haftanın zirvesine
yükseldikten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,333.90 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)