E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
24 Ekim 2017 - 09:35 borsagundem.com

Asya borsaları yükselişini sürdürürken ABD borsaları düşüş yaşadı

Asya borsaları son on yılın zirvesine yakın seviyelerde seyrederken, temel para birimleri dar aralıkta tutundu; Yeni Zelanda doları ise ülkenin İşçi Partisi öncülüğündeki yeni hükümetinin sol eğilimli öncelikler belirlemesinin ardından geriledi. Yeni Zelanda'nın mevcut cari açığı düşünüldüğünde, ortaya konulan politikalar yabancı yatırım ve göç dostu olarak görülmezken, Yeni Zelanda doları için de olumsuz etki yapabilir. Yeni Zelanda doları başlangıçtaki kazanımlarını kaybederek 0.6940'da işlem görürken, dün gördüğü beş ayın dip seviyesi olan 0.6932 seviyesinden de uzaklaşamadı. Öte yandan piyasalar Çin'i ve 19.Komünist Parti Kongresi'ni yakından izliyor. Bugün sonra erecek Kongre'de Devlet Başkanı Xi Jinping'in ülkede en etkili güç olan Daimi Komite'yi oluşturması bekleniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 artışla 550 puanda bulunurken, geçen hafta gördüğü 10 yılın zirvesi olan 554.63 seviyesine de yakın seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi art arda 16 günlük kazanımların ardından 21 yılın zirvesine yükselirken, Çin lokomotif hisseler CSI 300 endeksi iki yıldan uzun sürenin zirvesine yükseldi.

ABD borsalarında ise gerileme yaşandı. Dow Jones endeksi yüzde 0.23 oranında düşüşle 23 bin 273 puandan, Nasdaq endeksi yüzde 0.64 oranında düşüşle 6 bin 586 puandan, S&P 500 endeksi yüzde 0.40 oranında düşüşle 2 bin 564 puandan kapanış yaptı.

DÖVİZ

Dolar, dikkatlerin Fed'in başına kimin geçeceğine çevrilmesiyle geriledi. ABD Başkanı Donald Trump Fed başkanlığı için beş adayla görüştükten sonra dün gazetecilere yaptığı açıklamada karar vermeye "çok, çok yakın" olduğunu belirtti. Bu adaylar arasında görev süresi Şubat ayında dolacak olan mevcut Fed Başkanı Janet Yellen, Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell, Stanford Üniversitesi ekonomi profesörü John Taylor, Trump'ın baş ekonomi danışmanı Gary Cohn ve Fed yönetim kurulu eski üyelerinden Kevin Warsh yer alıyor. Para politikasında daha fazla sıkılaştırma yanlısı bir adayın Fed başkanı olması doların değer kazanmasını sağlayacak.. Yatırımcılar diğer yandan ABD vergi reformu gelişmelerini de izliyorlar. Senato'nun Cuma günü bütçe tasarısını kabul etmesi Trump'ın vergi planının bu yıl ilerleme kaydedeceğine dair umutları artırdı. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 düşüşle 93.749'a geriledi. Euro yüzde 0.1 artışla 1.1760 dolara yükselirken, yatırımcılar Perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası(ECB) toplantısını bekliyorlar. ECB'nin toplantıda aşırı gevşek para politikası yaklaşımından uzaklaşmak için küçük adımlar atacağının sinyalini vermesi bekleniyor. Katalonya'da yaşanan ayrılıkçı kriz euroyu baskı altında tutmaya devam ediyor. Madrid, bağımsızlık hareketi ile mücadele etmek için Katalonya bölgesel hükümetini görevden almak ve seçim yapılmasını sağlamak için özel anayasal yetkiler talep etti. Katalonya'ya merkezden yönetim uygulamak için Cuma günü Ulusal Senato'da oylama yapılacak.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC'in ikinci büyük üreticisi olan Irak'ın petrol ihracatındaki gerilemenin yanı sıra ABD ticari petrol stoklarında öngörülen düşüşün etkisiyle yükseldi. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 57.47 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrolünün Aralık vadeli fiyatı varil başına 51.98 dolarda bulunuyor. Irak'ın kuzeyinden ve güneyinden yapılan sevkiyatların azalmasıyla, ülkenin petrol ihracatı bu ay şimdiye kadar günlük 200,000 varilden fazla geriledi.

ALTIN

Altın hafif gerileyen doların desteğiyle yükseldi ancak Fed'in başına kimin geçeceğinin erken açıklanma ihtimaliyle dar aralıkta işlem gördü. Spot altının ons fiyatı dün 1,271.86 dolar ile 6 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 artışla 1,282.80 dolara yükseldi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,284.60 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)