E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
08 Kasım 2017 - 09:37 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD'nin vergi reformuna ilişkin gelişmelere odaklandı

Asya borsaları Çin'de beklentilerin üzerinde büyüme kaydeden ithalatın etkisiyle 10 yılın yeni zirvesini görürken, dolar ABD'de Cumhuriyetçilerin hazırladığı vergi indirimi yasa tasarısının direnç ile karşılaştığına işaret eden haberlerin ardından değer yitirdi. Çin'in Ekim ayı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 artarak yüzde 16 olan beklentileri aştı. İhracattaki artış ise yüzde 6.9 ile beklentilerin altında kaldı. Yatırımcılar ABD vergi yasa tasarısının yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın Asya gezisini, Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele gerekçesiyle başlayan tasfiyeleri ve İran kaynaklı gerilimleri izliyorlar. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları Washington Post gazetesinde yer alan ve Senato'daki Cumhuriyetçilerin vergi indirimlerinin yürürlüğe giriş tarihinde bir yıl erteleme öngördüklerini belirten haberin ardından yüzde 0.2 geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi seans başındaki kayıplarını telafi ederek yüzde 0.2 yükselişe geçti ve Kasım 2007'den bu yana en yüskek seviyeyi gördü.

DÖVİZ

Dolar dün sepet bazında 95.149 ile 3 ayın zirvesini gördükten sonra ABD'de vergi reformu yasa tasarısında kurumlar vergisinin düşürülmesi hakkındaki maddelerin uygulamaya alınışının gecikebileceğine işaret eden haberlerin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Washington Post gazetesinde yer alan isimsiz kaynaklara dayandırılan haberde, Senato'daki Cumhuriyetçilerin kurumlar vergisinde indirimin devreye gireceği tarihi bir yıl ötelemeyi değerlendirdiği belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim vaatlerinden olan gelir ve kurumlar vergisinde indirimi de içeren vergi yasa tasarısı Kongre'nin iki kanadında da müzakere ediliyor. Şu anda tasarı halindeki vergi indirimlerinin yürürlüğe giriş tarihinin erteleneceğine veya vergi indirimlerinin kapsamının daraltılacağına dair haberler dolarda genellikle değer kaybına neden oluyor. Dolar yen karşısında Pazartesi günü gördüğü sekiz ayın zirvesi olan 114.735 seviyesinden gerileyişini sürdürerek yüzde 0.2 ekside 113.80 yen düzeyinde bulunuyor. Euro ise dün üç ayın dip seviyesi olan 1.1553 doları gördükten sonra kısmen toparlanarak yüzde 0.1 artıda 1.1597'den işlem görüyor. Dolar endkesi ise ABD Hazine tahvil getirilerinde devam eden düşüşe paralel seyir izleyerek yüzde 0.1 ekside 94.844'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları Çin'in ham petrol ithalatının bir yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından geriledi, ancak işlemciler OPEC öncülüğündeki arz kısıntısının fiyatları desteklediğini belirtiyorlar. Çin'in Ekim ayı petrol ithalatı, bugün yayımlanan gümrük verilerine göre bir önceki ay bulunduğu tarihi rekora yakın günde 9 milyon varil seviyesinden 7.3 milyon varile düştü. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.2 gerilemesine karşılık hafta başında gördüğü iki buçuk yılın zirvesi olan 64.65 dolara yakın seviyede bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, ABD'de şu anda tasarı halinde olan vergi indirimlerinin uygulamaya giriş tarihinin gecikebileceğine dair haberlerle doların değer kaybetmesine paralel olarka yukarı yönlü seyir izledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 yükselişle 1,276.3 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)