E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
11 Eylül 2018 - 08:20 borsagundem.com

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı gerginliği piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor

Asya hisse senedi piyasaları, ABD-Çin ticaret savaşının yatırımcıları endişelendirmesiyle ard arda dokuzuncu seansta kayıplara karşı koymaya çalışırken, sterlin Brexit anlaşmasının yakında olabileceği işaretleriyle beş haftanın zirvesine yakın seyrediyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi zayıf seyir izleyen yenin desteğiyle yüzde 1 yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.34 düşüşle geçen yıl Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Bölgedeki birçok borsa sınırlı kayıplar kaydetti. Şanghay lokomotif hisseleri yüzde 0.3 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.4 gerilerken, yatırımcılar ticaret savaşında bir sonraki adımı bekliyorlar.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü Çin'den ithal neredeyse tüm ürünlere yönelik gümrük vergisi getirmeye hazır olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek 200 milyar dolarlık ürüne yönelik gümrük vergisinden başka, 267 milyar dolar değerinde gümrük vergisi daha getirmekle tehdit etmişti.

Çin de, ABD'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerine karşı misilleme tehdidine bulunmuştu. 

DÖVİZ

Euro ve sterlin Avrupa Birliği'nin baş müzakerecisi Michel Barnier'in İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunda önümüzdeki haftalarda bir anlaşmaya varılabileceğini belirtmesinden sonra dolar karşısında dünkü kazanımlarını sürdürdü. Sterlin İngiltere'nin AB'den resmi ticaret düzenlemesi olmaksızın çıkacağı endişesi nedeniyle baskı altındaydı.
Barnier'in Slovenya'da altı ila sekiz hafta içinde bir Brexit anlaşması yapılmasının beklenmesinin "gerçekçi" olduğunu söylediğini bildiren haberlerin desteğiyle sterlin 1.3052 dolara yükselerek 2 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Sterlin yüzde 0.1 artışla 1.3036 dolara yükselerek dün gördüğü beş haftanın zirvesine yakın seyrediyor.
Euro dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra bugün 1.1594 dolar ile yatay seyrediyor.
Dolar endeksi dün yüzde 0.2 geriledikten sonra 95.156 ile yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran'ın petrol sektörüne yönelik yaptırımların yürürlüğe girme zamanının yaklaşmasıyla yatay seyrediyor. Ancak fiyatlar, ABD ve Suudi Arabistan gibi diğer büyük üreticilerin artan arzının İran petrol aksamalarını telafi edebileceğine dair sinyallerle sınırlandı.
Brent ham petrolünün varil fiyatı 77.48 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları doların ABD'de faiz oranın bu ay artırılacağı beklentileri ve ABD-Çin ticaret savaşının tırmanabileceği endişelerinden destek bulmasıyla hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1.193.07 dolara geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)