E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
03 Ekim 2018 - 08:38 borsagundem.com

Küresel piyasalar İtalya'daki sorunlarla birlikte karışık seyretti

Asya borsaları İtalya'nın daha önce açıkladığı bütçe açığı tahminini düşürmesi ve ülkenin borç yükünden kaynaklı endişeleri hafifletmesinin ardından kayıplarını azaltırken, euro altı haftanın dip seviyelerinden toparlandı. İtalyan hükümeti, Corriere Della Sera gazetesinde yer alan habere göre, daha önce 2020 yılında ulaşmayı planladığı bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde
2.4'ten yüzde 2'ye indirdi.
İtalya'nın bütçe açığı nedeniyle ülkenin ve dolayısıyla Avrupa Birliği'nin borç sorunlarının daha karmaşık bir hal alacağı endişeleri euro üzerinde bir süredir satış baskısı yaratıyordu.
Euro, İtalya'nın bütçe açığını daha önce açıkladığından daha hızlı azaltacağı haberinin ardından yüzde 0.3 yükselerek 1.1585 dolara çıktı. Euro beş gün art arda değer yitirerek 1.1506 ile altı haftanın en düşük seviyesini görmüştü.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 ekside bulunuyor.
Asya piyasalarında resmi tatil nedeniyle kapanan Çin finans piyasaları 8 Ekim'de açılacak. Bugün ayrıca Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı. 

DÖVİZ

Euro, İtalya'nın gelecek yıllarda bütçe açığını azaltacağına işaret eden haberin ardından altı haftanın dip seviyesinden yönünü yukarı çevirdi. Euro dün 1.1505 dolar ile 21 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.26 artıda 1.1575 dolardan işlem görüyor. İtalyan gazetesi Corriere della sera'da yer alan habere göre hükümet bütçe açığının GSYH'ye oranını kademeli olarak azaltarak 2021 yılında yüzde 2'ye indirmeyi amaçlıyor. Hükümet geçen hafta bütçe açığı/GSYH hedefini önceki hükümetin üç katına çıkartarak üç yıllık dönemde yüzde 2.4'ü tutturmayı amaçladığını açıklamış ve finans piyasalarında kaygıya yol açmıştı.
Dolar endeksi ise dün 95.744'e kadar çıkarak 4 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.17 ekside 95.343'te bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları İran'ın petrol ihracatını sınırlayacak olan ABD yaptırımlarının 4 Kasım'da başlamasıyla birlikte küresel arzın azalacağı endişesiyle gücünü korudu. Sınırlı günlük kayıplara rağmen son haftaların zirvesine yakın seyreden dolar ve ABD'deki yüksek petrol arzı ise kazanımları sınırladı.
Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.1 artıda 84.86 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları doların bugün sınırlı değer yitirmesine paralel olarak yüzde 0.2 yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,208.31 dolara kadar yükselerek bir haftanın zirvesini gördükten sonra yüzde 0.2 artıda 1,205.56 dolardan işlem gördü. Altın dün de yüzde 1.3 değer kazanarak 24 Ağustos'tan bu yanan en güçlü günlük değer artışını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)