E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar sakin seyirde---

Küresel piyasalar sakin seyirde

Küresel piyasalar sakin seyirde
21 Aralık 2017 - 09:21 borsagundem.com

ABD'de vergi reformu tasarısı onaylandı ve beklentilerin sona ermesi nedeniyle piyasalarda tepki sınırlı oldu

Asya borsaları ABD'li şirketlerin kârlarını artıracak ve hisse fiyatlamalarına yansımış olan vergi indirimi yasa tasarısının Kongre'den geçmesine sınırlı tepki verirken, ABD Hazine tahvil getirileri kamu borcunu artıracak olan vergi indirimleri nedeniyle yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi dar hacimli işlemlerde yüzde 0.02 geriledi. Güney Kore borsası Kuzey Kore ile devam eden gerilim nedeniyle yüzde 1.4 düşerken, kredi notu Fitch tarafından artırılan Endonezya yüzde 0.8 yükseldi. ABD'de Cumhuriyetçiler, Demokratlar ile istişare etmeden hazırladıkları vergi yasasını Kongre'den geçirdi. Yasa şirketler ve zengin ABD'lilerin tabi olduğu vergi oranlarını düşürürken, orta sınıfa sınırlı ve geçici bir rahatlama getiriyor. Yıl boyunca vergi indirim tasarısının yarattığı beklentiyle yükselen ABD borsaları için tasarının yasalaşması pek anlam ifade etmiyor. Wall Street günü sınırlı kayıpla kapattı. Vergi indirimlerinin Kongre'den geçisinin asıl yansıması tahvil piyasasında görülüyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.5'e çıkarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve bu yükseliş esnasında yüzde 2.47'deki teknik direnci de kırdı. Uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş kısa vadeli tahvillerdekinden daha keskin oldu. Tahvil piyasasındaki yatırımcılar, ekonominin hali hazırda tam istihdamda olduğunu göz önüne alarak maliye politikasında gevşeme anlamına gelen vergi indirimleri nedeniyle Fed'in para politikasını daha hızlı sıkılaştıracağından, yani faizleri daha hızlı artıracağından endişe ediyorlar. Bu endişe kısa vadeli devlet tahvillerinin getirilerine yükseliş olarak yansırken, vergi indirimlerinin gelir tarafından telafi edilmesi için devletin borçlanma gereksinimin artacağı beklentisi uzun vadeli faizlerin yükselmesine neden oluyor.

DÖVİZ

Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle yen karşısında bir haftanın zirvesine yakın seyrederken Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) beklendiği gibi para politikasında değişiklik yapmama kararına tepki vermedi. Dolar, yen karşısında 113.40 ile dün gördüğü ve 13 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan 113.47'ye yakın seyrediyor. Dolar geçen haftanın zirvesi 113.75 yeni aşması halinde bir aydan uzun bir sürenin zirvesine yükselecek. BOJ bugünkü kararında politika faizini yüzde 0.1'de ve 10 yıl vadeli devlet tahvili hedef faizini de sıfır yakınlarında tuttu. Yatırımcılar şimdi BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın TSİ 0930'da yapacağı basın toplantısını bekliyorlar.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki gerileme nedeniyle dünkü seansta yükseldikten sonra bugün yatay seyrediyor. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 1'e yakın yükseldikten sonra bugün 0.08 dolar kayıpla 64.58 dolarda bulunuyor. ABD ham petrol stokları, dün yayımlanan resmi verilere göre 15 Aralık'ta sona eren haftada 6.5 milyon varil düşerken, ABD'nin stratejik rezervinde bulunan toplam ham petrol stokları 436 milyon varile gerileyerek Ekim 2015'ten bu yana en düşük seviyeye indi. İşlemciler gerileyen ABD ham petrol stoklarının fiyatları desteklediğini belirtti.

ALTIN

Altın fiyatları destekleyici teknik göstergeler ve yıl sonunda fiziki talebin artacağı beklentisinden destek bularak iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,268.26 dolar ile 6 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.15 artıda 1,267.5 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)