E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar sert düştü---

Küresel piyasalar sert düştü

Küresel piyasalar sert düştü
30 Mayıs 2018 - 09:16 borsagundem.com

İtalya'daki siyasi belirsizlik piyasalarda satış baskısına neden oluyor

Finans piyasalarında İtalya'daki siyasi kriz kaynaklı sarsıntı sürüyor. Küresel hisse piyasalarındaki satış dalgası Asya'da devam ederken, euro 10 ayın en düşük seviyesini gördü. İtalya'nın borçlanma maliyetleri yükselirken, yatırımcılar ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıklara yöneldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.5, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.9 geriledi. Çin borsaları da aşağı yönlü seyir izliyor.

Asya borsaları ABD hisse piyasalarındaki güçlü satışları izliyor. ABD'nin Dow Jones endeksi
yüzde 1.6, S&P 500 yüzde 1.2, Nasdaq ise yüzde 0.5 düşüşle kapandı. Satışlar finans sektöründe
yoğunlaştı.

Yatırımcılar euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'da seçimlerin tekrarlanacağından endişe ediyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre Temmuz ayından itibaren yapılabilecek seçimlerin İtalya'nın Euro bölgesine üyeliği ve Avrupa Birliği'ndeki rolü hakkında bir referanduma dönüşmesi de yatırımcılarda kaygı yaratıyor. Siyasi riskin bir göstergesi olan İtalya'nın kısa vadeli tahvil getirileri dün
1.5 yüzde puan yükselişle 26 yılın en keskin artışını kaydetti ve 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye sıçradı.

Güvenli liman olarak görülen ABD ve Almanya'nın devlet tahvillerinin getirileri artan taleple birlikte hızla gerilerken, Japon yeni, dolar ve altın da değer kazandı. Euro ise İsviçre frankı, yen ve dolar karşısında değer kaybetti. Euro, 1.15 dolara yaklaşarak Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. 

DÖVİZ

Euro İtalya'da derinleşen siyasi krizin etkisiyle dolar karşısında 10 ayın dip seviyesini görürken, yatırımcılar seçimlerin tekrarının ardından İtalya'da ortak para birimi euroya karşı bir hükümetin başa geçeceğinden kaygılanıyor.

İtalya'daki başlıca siyasi partilere yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella birkaç gün içinde parlamentoyu feshederek 29 Temmuz'dan itibaren genel seçimlerin yapılmasının kapısını aralayabilir. Dolar karşısında dün 1.1510 ile 10 ayın dip seviyesini gören euro bugün yatay 1.1542'den işlem görüyor. Ay başından bu yana euroda değer kaybı yüzde 4.5'i buldu. 

PETROL

Petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya'nın, ham petrol stoklarındaki gerileme ve yükselen tüketici fiyatları nedeniyle petrol üretimini yılın ikinci yarısında artıracağı beklentisiyle gerilemeyi sürdürdü.
Suudi Arabistan ve Rusya, Venezüela ve İran'ın üretiminde olası düşüşleri telafi etmek amacıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi günde toplam 1 milyon varil artırmasını değerlendiriyor.

Petrol ihracatçısı ülkelerin OPEC öncülüğünde başlattığı üretim kısıntısı ham petrol stok fazlasının azalmasını sağladı. Stoklarda gerileme sürerken, OPEC 22 Haziran'da Viyana'da toplanacak. Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler toplantı öncesinde gerçekleşiyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı dün artıda kapandıktan sonra bugün yüzde 0.6 düşüşle 74.94 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın yatırımcıların İtalya'daki siyasi kriz ve Çin ile ABD arasındaki ticaret politikası gerilimiyle birlikte güvenli limanlara yönelmesi sonucu değer kazandı. Ancak dolardaki değer artışı kazanımları sınırladı.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artıda 1,298.86 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)