E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar sert düştü, Fed açıklaması yatıştırabilir---

Küresel piyasalar sert düştü, Fed açıklaması yatıştırabilir

Küresel piyasalar sert düştü, Fed açıklaması yatıştırabilir
07 Aralık 2018 - 08:47 borsagundem.com

Fed'in Aralık'ta faiz artırdıktan sonra beklemeye geçeceğinin mesajının verilmesi piyasalara olumlu yansıyabilir

Asya borsaları, dünkü sert düşüşün ardından başlayan zayıf toparlanmayı Fed'in Aralık ayında faiz artırdıktan sonra beklemeye geçeceğini bildiren haberin ardından muhafaza etmeye çalışıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 2 düşüşle kapandıktan sonra yüzde 0.4 toparlandı.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5, Çinli büyük şirketleri izleyen endeks yüzde 0.1 artıda seyrederken; güne pozitif başlayan S&P 500 vadelileri yüzde 0.1 eksiye döndü.
Yatırımcıların risk iştahı, Aralık ayında faiz artırması beklenen Fed'in bundan sonra düzenli faiz artırımları yerine "bekle ve gör" politikası uygulamayı değerlendirdiğini bildiren Wall Street Journal haberinin ardından bir miktar toparlandı.
Yatırımcılar bir süredir küresel büyümede yavaşlama ve petrol fiyatındaki düşüşün enflasyonu azaltıcı etkisini göz önüne alan Fed'in faiz artırımlarına ara vermeyi değerlendirdiği spekülasyonu yapıyordu. Haber bu beklentiyi canlı tuttu. Geçen ay 2019 için 25 baz puanlık üç faiz artırımı fiyatlayan vadeli faiz piyasaları artık 25 baz puandan daha az artış fiyatlıyor.
Diğer taraftan Çin ile ABD arasındaki ticaret gerilimi kaynaklı endişeler de gücünü koruyor. İki ülke liderinin hafta sonunda vardığı gümrük vergisi artışını 90 günlüğüne erteleme mutabakatına rağmen Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei'nin mali işlerden sorumlu en üst düzey yetkilisinin tutuklanması yatırımcıların ticaret savaşı endişelerini tekrar su yüzüne çıkardı.
Küresel piyasalarda bugün izlenecek veriler arasında ise ABD tarım dışı istihdam verisi bulunuyor. Reuters anketine katılan ekonomistler Ekim ayında 250,000 artan tarım dışı istihdamın Kasım'da 200,000 artacağını tahmin ediyorlar. Analistler, verinin ekonomik büyüme ve enflasyon baskıları hakkında ipucu vereceğini ifade ettiler. 

DÖVİZ

Dolar Fed'in bu ay faiz artırdıktan sonra bir süreliğine faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik haberin ardından güç bulmakta zorlandı. Dolar, geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın faizlerin nötr düzeye yaklaştığını söylemesinin ardından faiz artırımlarının sonuna yaklaşıldığı beklentisiyle satış baskısı altında kalmıştı.
Powell'ın açıklamalarına paralel olarak ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesi ve tahvil getiri eğrisinin ekonomide keskin yavaşlamaya işaret eden bir şekil alması da dolar üzerindeki baskıyı artırdı. Wall Street Journal gazetesinde dün yer alan haberde ise Fed'in bundan sonraki faiz artırımları için "bekle-gör" yaklaşımını benimsemeyi değerlendirdiği belirtildi. Haber dolar yatırımcılarının temkinli olması için bir gerekçe daha ortaya koydu.
Yatırımcılar bu yılın son faiz artırımı kararının alınması beklenen Fed'in Aralık toplantısından sonra faizlerin gelecek yıl nereye kadar yükselebileceği konusunda daha somut bilgi arıyorlar.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün yüzde 0.3 gerileyerek bir haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yatay seyrederek 96.802'de bulunuyor.
ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi ise dün Ağustos sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 2.896'dan işlem görüyor.

PETROL

Petrol OPEC'in üretim kısıntısı kararını dünyanın başlıca petrol üreticilerinden olan Rusya'dan sinyal alana kadar ertelemesinin ardından kaydettiği düşüşü sürdürdü. Dün yüzde 3'e yakın gerileyen Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 60 doların altına indi. Brent son olarak yüzde 0.9 düşüşle 59.54 dolardan işlem görüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dün Viyana'daki üretim politikası toplantısını üretim kısıntısı kararı almadan bitirdi. Örgüt, üretim kısıntısını bugün OPEC üyesi olmayan
petrol üreticileriyle yapacağı toplantıda ele alacak. Analistler OPEC ve üye olmayan ülkelerin toplantısında üretim kısıntısı kararı alınmasını bekliyorlar.

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği haberinin ardından doların güç kaybetmesine paralel olarak yukarı yönünü koruyarak haftanın tamamını yüzde 1.5 kazanımla kapatmaya hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,244.32 dolar ile neredeyse beş ayın zirvesini gördükten sonra bugün yüzde 0.2 yükselerek 1,239.9 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)