E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar sert geriledi---

Küresel piyasalar sert geriledi

Küresel piyasalar sert geriledi
17 Aralık 2018 - 08:40 borsagundem.com

Küresel ekonomik büyümenin düşük olacağı beklentisi ABD ve Asya borsalarını vurdu

Asya borsaları Çin ve Avrupa ekonomilerinin ivme kaybettiğine işaret eden verilerin ardından küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı endişeleriyle haftaya düşüşle başladı.

Dünyanın başlıca ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri ABD ile Çin ve başka ülkeler arasındaki ticaret gerilimlerinin ekonomik büyümeye olumsuz yansıdığı endişelerinin canlı kalmasını sağlıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi geçen haftanın son işlem gününde yüzde 1.5 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 ekside bulunuyor. Çin ve Hong Kong borsaları düşüş kaydederken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5, ABD S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

Euro bölgesi imalat ve hizmet sektörleri satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım ayında gördüğü 52.7 seviyesinden Aralık'ta 51.3'e gerileyerek Kasım 2014'ten bu yana en düşük düzeye geriledi. Avrupalı üreticilerin güç kaybeden yeni siparişler nedeniyle dört yılın en düşük büyümesini kaydettiğini gösteren endeks Reuters anketine katılan ekonomistlerin en düşük tahminlerinin bile altında bir değer aldı. Çin'de ise perakende satışların 2003'ten bu yana en zayıf büyümeyi kaydetmesi ve sanayi üretiminin neredeyse üç yılın en hafif artışını kaydetmesi ülke ekonomisindeki ivme kaybının sürdüğü endişelerini teyit etti. 

DÖVİZ

Dolar küresel ekonominin güç kaybettiği endişeleri nedeniyle yatırımcıların riskli varlıklardan çekilmesinden güç bularak 19 ayın zirvesine yakın seyrini korudu. Çin ve Avrupa'da açıklanan beklentilerden zayıf veriler ve ABD'de kamu hizmetlerinin ödeneksizlikten durma ihtimali yatırımcıların hisse senetlerinden çıkarak dolar ve yene geçmelerine yol açtı.

Dolar endeksi bu sabah Cuma günü gördüğü 19 ayın zirvesi olan 97.71'e yakın bir seviye olan 97.44'te bulunuyor.

Yatırımcılar küresel ekonomideki ivme kaybına işaret eden göstergelerin yanı sıra ABD'de faiz oranlarının görünümünü yakından izliyorlar. Fed'in Salı günü başlayacak iki günlük toplantısında politika faizini 25 baz puan artıracağı tahmin ediliyor. Fed'in bu hafta faiz artırımı yapacağına kesin gözüyle bakılsa da faizlerin gelecekteki seyrine dair açıklama ve sinyaller dolar üzerinde belirleyici olacak. Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan son tahminlerine göre gelecek yıl üç defa faiz artırımı yapmayı öngörüyorlardı. Ancak vadeli işlem piyasaları gelecek yıl sadece bir artırım fiyatlıyor. Yatırımcılar ABD'de yükselen borçlanma maliyetlerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını ve bu yüzden Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya ara vereceğini tahmin ediyorlar.

PETROL

Petrol fiyatları Cuma günü yüzde 2 düştükten sonra yatay seyrederken, dünyanın başlıca ekonomilerinden gelen ivme kaybı sinyalleri ile küresel arz fazlasının yarattığı endişeler nedeniyle baskı altında kalabilir. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.1 artıda 60.33 dolarda
bulunuyor. 

ALTIN

Altın, güvenli liman talebiyle 19 ayın zirvesine yakın seyreden dolar nedeniyle satış baskısı altında kalarak aşağı yönlü seyir izledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü 4 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 1,232.39 dolara kadar geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 ekside 1,237.51 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)