E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar soluklandı---

Küresel piyasalar soluklandı

Küresel piyasalar soluklandı
24 Ocak 2018 - 07:58 borsagundem.com

Asya borsaları hızlı yükselişlerin ardından primlenmesine ara verdi

Asya borsaları yakın dönemdeki hızlı yükselişin ardından soluklanırken, dolar son spekülatif satışlarla üç yılın dip seviyelerini gördü. Birçok Asya ülkesinde hisse piyasaları yıl başından bu yana yüzde 5 ile 10 arasında prim yaparak yeni tarihi zirveleri gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.2 yükselişle yeni tarihi zirveyi görmesinin ardından bugün yüzde 0.2 ekside bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yenin değer kazanmasıyla birlikte 26 yılın zirvesinden yüzde 0.8 geriledi. Çin ile Güney Kore'nin kınadığı ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çamaşır makinesi ve güneş panellerine getirdiği ek gümrük vergisinin ardından yatırımcılarda güçlenen ticaret savaşı endişesi ise azalmış görünüyor. Güney Kore borsası yatay seyrederken, Çin'in 300 büyük şirketini izleyen CSI300 endeksi yüzde 0.1 ekside bulunuyor. Yıl başından bu yana yüzde 8'in üzerinde yükselen CSI300 endeksi 2015 ortasından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. ABD'de devam eden bilanço sezonunda finansallarını açıklayan şirketlerin yüzde 82'si tahminlerden güçlü sonuçlar açıkladı. Wall Street, beklentilerden güçlü çeyrek dönem bilançosu açıklayan Netflix'teki yüzde 10 yükselişin önderliğinde artıda kapandı.

DÖVİZ

Diğer gelişmiş ülkelerin aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmaya başlamasıyla beraber yüksek getirisinin görece azalacağı endişeleriyle baskı altında bulunan dolar bugün yen karşısında dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın ay başında uzun vadeli tahvil alımlarını azaltmasının ardından yatırımcıların ülkede uygulanan aşırı gevşek para politikasının eninde sonunda sona ereceğini fiyatlamaya başlamasının etkisiyle değer kazanıyor. Yenin Dolar karşısında ay başından bu yana elde ettiği kazanımlar yüzde 2.3'ü bulurken, analistler bu spekülasyonun yene destek vermeyi sürdürdüğüne dikkat çekiyorlar. Dolar bugün 110.06 yene kadar gerileyerek 15 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra kayıplarını artırarak yüzde 0.4 ekside 109.85 yenden işlem görüyor.

PETROL

Dün yüzde 1'in üzerinde prim yapan petrol fiyatları ABD ham petrol ve benzin stoklarında yükseliş olduğunu gösteren verinin ardından bugün geriledi. Brent ham petrolünün dün 70 doları aşan en yakın vadeli varil fiyatı bugün yüzde 0.2 ekside 69.8 dolarda bulunuyor. Özel sektörü temsil eden Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre ham petrol stokları dokuz haftadır devam eden daralmanın ardından 19 Ocak'ta sona eren haftada 4.8 milyon varil artışla 416.2 milyon varile çıktı. Benzin stokları da 4.1 milyon varil arttı. Benzinde arz fazlası Asya'daki rafinerilerin bu üründen elde ettiği kârları 2015'ten bu yana en düşük seviyelere çekti. Zayıflık arzeden bu göstergeler yatırımcıların kendilerini fiyatlarda olası bir düşüşe karşı koruyacak tedbirler almaya zorluyor. Brent petrolünün 70, 69 ve 68 dolarda satış opsiyonlarındaki açık pozisyon sayısı geçen haftanın ortasından bu yana keskin artış kaydeti.

ALTIN

Altın fiyatları doların üç yılın yeni dip seviyesini görmesine paralel olarak geçen hafta çıktığı dört ayın zirve seviyesine yakın seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı düne kıyasla yatay seyrederek 1,340.63 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)