E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar tahville düştü---

Küresel piyasalar tahville düştü

Küresel piyasalar tahville düştü
04 Ekim 2018 - 08:55 borsagundem.com

Küresel piyasalarda tahvil getirilerinin artması hisse piyasalarına satış getirdi

Asya borsaları borçlanma maliyetlerinin artmasıyla baskı altında kalırken, dolar güçlü ABD ekonomik verilerinin hazine tahvil getirilerini 2011 ortalarından bu yana en yüksek seviyelerine getirmesiyle yen karşısında 11 ayın zirvesini gördü.

Yüksek seyir izleyen ABD tahvil getirileri, yerel paralara baskı yaparken çok ihtiyaç duyulan yabancı fonları çekmeye eğilimli oldukları için gelişmekte olan piyasalar için faydalı değil.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1.1 geriledi. Güney Kore, Filipinler, Endonezya ve Tayvan hisseleri de geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi artan getirilerin zayıf seyir izleyen yenin ihracatçılara verdiği desteği baskılamasıyla yüzde 0.2 geriledi.

Dolar ABD ISM hizmetler endeksinin Ağustos 1997'den bu yana en güçlü artışını göstererek yarın açıklanacak tarımdışı istihdam verisinin şaşırtıcı olabileceği spekülasyonlarını artırmasının ardından yükseldi.

DÖVİZ

Dolar beklentilerin üzerinde gelen ABD ISM hizmetler endeksi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasını sıkılaştırma yanlısı olarak görülen açıklamalarının ardından ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle yen karşısında 11 ayın zirvesini gördü ve başlıca para birimleri karşısında ise yüksek seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri dün 12 baz puan artışla Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 3.18'de bulunuyor.
Dolar yen karşısında dün yükselerek Kasım 2017'den bu yana en yüksek seviyesi olan 114.55'e yükseldikten sonra 114.345'te bulunuyor.

Powell'ın Fed'in "dikkate değer derecede olumlu" ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesiyle
faiz oranlarını tahmini "nötr" oranın üzerine yükseltebileceğini söylemesi de dolara destek verdi.
Dolar ayrıca ABD ISM hizmetler endeksinin geçen ay, 3.1 puan artışla Ağustos 1997'den bu
yana en yüksek seviye olan 61 puana yükselmesinden de destek buldu. Dolar endeksi ise yüzde 0.35 artışla 96.086'ye yükselerek dün gördüğü 96.116 ile altı haftanın zirvesine yaklaştı.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'den artan petrol stoklarının baskısıyla ve kaynakların Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimini Aralık ayına kadar artırmak için Eylül ayında anlaşmaya vardıklarını belirtmesinin ardından dün gördüğü dört yılın zirvesinden geriledi. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 85.85 dolarda işlem görüyor.

ALTIN

Altın fiyatları beklentilerin üzerinde gelen ABD ISM hizmetler endeksinin ve Fed yetkililerinin para politikasını sıkılaştırma yanlısı olarak görülen açıklamalarının Fed'in sıkı para politikasına bağlı kalacağı ihtimalini artırarak dolara destek vermesinin ardından geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,196.25 dolara geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)