E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar tatilde---

Küresel piyasalar tatilde

Küresel piyasalar tatilde
02 Nisan 2018 - 09:22 borsagundem.com

Kutsal Cuma nedeniyle tatilde olan küresel piyasalarda hareketlilik yaşanmadı

Asya borsaları geçen hafta güçlü performans gösterdikten sonra yılın ikinci çeyreğine artıda başlarken, bu hafta beklenen ABD verileri öncesinde dolar yatay seyrediyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi bugün yüzde 0.3 artıda bulunuyor. Güney Kore ve Japonya borsaları yüzde 0.6, Shanghai ise yüzde 0.4 yükseldi.
Bu hafta izlenecek veriler arasında bugün yayımlanacak olan ABD ISM imalat endeksi, Çarşamba günü ABD ISM hizmetler endeksi ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisi yer alıyor. Geçen hafta Cuma günü tatil dolayısıyla kapalı olan ABD borsaları, dalgalı seyreden birinci çeyreğin son işlem günü olan Perşembe seansını teknoloji hisselerinin yönünü yukarı çevirmesiyle artıda kapatmıştı.
Dünya borsaları MSCI endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 1.2 yükseldi.
Bu kazanıma karşılık endeksler küresel ticaret savaşı endişeleri ve hisse piyasalarına öncülük
eden teknoloji şirketlerine gelen satışlarla yılın ilk çeyreğinde tarihi zirvelerden geri geldi ve yüzde 1.5 geriledi.

ABD'nin bazı ürünlerde başlattığı ek gümrük vergilerinin ardından geçen ay güçlenen küresel
ticaret savaşı endişeleri bir miktar azalmış olsa da, ABD ile Çin'in gümrük vergilerinde birbirine misilleme yapmaları yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Çin, ABD'nin aluminyum ve çeliğe getirdiği gümrük vergisine karşılık olarak aralarında donmuş domuz eti, bazı meyveler ve yağlı tohumların da bulunduğu ABD'den ithal 128 ürüne ek gümrük vergisi getirdi.

Dolar ise başlıca altı para birimi karşısında geçen hafta Kuzey Kore ile ABD arasındaki anlaşmazlığın çözümleneceğine yönelik beklentilerin de aralarında bulunduğu bir dizi unsurun etkisiyle yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra bugün yen ve euro karşısında yatay seyrediyor.
Dolar endeksi ilk çeyreğin tamamında ise yüzde 2'nin üzerinde gerileyerek art arda beşinci
üç aylık dönemi de kayıpla kapattı.

DÖVİZ

Dolar geçen hafta değer kazandığı yen karşısında bugün yatay seyrederken, ABD ile Çin'in
gümrük vergilerine birbirlerine misilleme yapması nedeniyle yatırımcılar temkinli olmaya
çalışıyorlar.
Dolar, geçen hafta yen karşısında yüzde 1.5'ten fazla değer kazanarak Eylül 2017'den bu yana en güçlü haftalık kazanımını elde ettikten sonra bugün 106.32 yen düzeyinde bulunuyor. Dolar endeksi  geçen hafta Perşembe günü 90.178 ile bir haftanın zirvesini gördükten sonra bugün 89.971'de bulunuyor. Euro ise dolar karşısında 1.2321 ile yatay seyrediyor. Dolar geçen hafta Çin ile ABD'nin ticaret politikası alanındaki anlaşmazlıkları gidermek için kapalı kapılar ardında görüşme yürüttüklerine yönelik haberler ve Kuzey Kore'nin ABD ile gerilim yaratan nükleer programı konusunda diplomatik bir gelişme yaşanacağına ilişkin beklentilerle yen karşısında değer kazandı.
Bu gelişmeler risk iştahının toparlanmasına neden oldu ve yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri yenden uzaklaşmasını sağladı. Çin ABD'nin aluminyum ve çeliğe getirdiği gümrük vergilerine karşılık olarak bugünden geçerli olmak üzere ABD'den ithal 128 ürüne yüzde 25'e kadar ek gümrük vergisi getirdi. Döviz ve hisse piyasası Çin yönetimin daha önceden sinyalini verdiği bu gümrük vergilerine tepki vermedi.
Uzmanlar risk iştahının seyrini anlamak için gümrük vergisi gibi ticaret politikası savunma araçlarına borsaların verdiği tepkilerin izleneceğini belirttiler.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'de petrol kuyusu sayısının azalmasının etkisiyle yükselirken, Washington'un İran'a ekonomik yaptırımları tekrar başlatabilme ihtimali de yakından izleniyor. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.66 yükselişle 69.71 dolara çıktı. ABD'deki petrol kuyusu sayısı, Perşembe günü yayımlanan Baker Hughes verilerine göre 29 Mart'ta sona eren haftaya 7 adet azalara 797'ye indi. Petrol kuyusu sayısı üç haftadır ilk defa geriledi.
Uzmanlar ABD yönetiminin İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın devam edip etmeyeceğinin izlendiğini belirttiler.

ALTIN

Altın fiyatları ABD'nin ithal aluminyum ve çeliğe getirdiği gümrük vergisine Çin'in karşılık vermesinin ardından ticaret savaşı endişeleriyle yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,329.24 doları gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)