E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ticaret savaşları endişesi devam ediyor---

Küresel piyasalar ticaret savaşları endişesi devam ediyor

Küresel piyasalar ticaret savaşları endişesi devam ediyor
27 Haziran 2018 - 08:29 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının ekonomiye yönelik etkilerinin yatırımcıları korkutmasından ötürü hisse piyasalarında düşüş yaşanıyor

Asya borsaları Çin hisse senedi piyasası ve yuandaki değer kaybının yarattığı baskıyla gerilerken petrol fiyatları ABD'nin İran'dan petrol almamaları için müttefik ülkelerden talepte bulunmasıyla birlikte yükseldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün iki yılın dip seviyesine indikten sonra bugün de yüzde 0.3 geriledi.
Çin'deki 300 büyük şirketi izleyen CSI300 endeksi ABD ile Çin arasında devam eden ticaret gerilimi ile yüzde 0.4 gerileyerek 13 ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti. Japonya'nın Nikkei endeksi de riskten kaçışa direnemeyerek yüzde 0.3 geriledi. Hisse piyasasındaki bu satışlara rağmen enerji hisseleri ABD'nin müttefik ülkelere İran petrolünü almamaları için baskı yaptığı haberleriyle yükseldi.
ABD ham petrolü dün yüzde 3.6, bugün de yüzde 0.3 değer kazandı. S&P 500 enerji şirketleri endeksi ise yüzde 1.4 yükseldi. 

DÖVİZ

Son birkaç günde ABD'nin dış ticaret politikası hakkındaki endişelerle iki haftanın en düşük seviyelerine gerileyen dolar dün toparlandıktan sonra bugün yatay seyrediyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dört gün süren kayıpların ardından dün yüzde 0.4 yükseldi. Endeks bugün yatay seyrederek 94.562'de bulunuyor.
ABD ile ticaret yaptığı başlıca ülkeler arasında ticaret geriliminin giderek artmasının yarattığı kaygı bir miktar hafifleyerek doların iki haftanın dip seviyesi olan 94.171'den toparlanmasına yardımcı olsa da, devam eden endişeler kazanımları sınırladı. Asya hisse piyasalarındaki düşüşler de yatırımcıların temkinli olduklarına işaret etti. Doların seyrinde belirleyici olan unsurlardan ABD Hazine tahvil getirileri dar bir bantta hareket ediyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi bugün yüzde 2.882 ile yatay seyretti. Mayıs ayında yedi yılın zirvesi olan yüzde 3.128'e kadar yükselen ve yaklaşık 40 baz
puanlık bir bantta hareket eden getirilerin hareket aralığı Haziran ayında 15 baz puana daraldı.
Euro ise İtalya'nın bu haftaki borçlanma ihaleleri öncesinde tahvil getirilerinin yükselmesine paralel olarak dün yüzde 0.5 değer yitirdikten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 1.1657 dolarda bulunuyor. İtalya yarın beş ve 10 yıl vadeli tahvil ihraç edecek. Tahvil ihalesi geçen ay siyasi anlaşmazlıkla çalkalanan ülkenin varlıklarına yatırımcıların nasıl baktığı konusunda da ipucu verecek.

PETROL

Petrol fiyatları Libya ile Kanada'daki arz kesintileri ve ABD'nin diğer ülkelerin İran'dan petrol ithalatını durdurma çalışmalarının etkisiyle yükseldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Kasım ayından itibaren İran'dan tüm ithalatı kesmeleri için ABD'nin bütün ülkelerden talepte bulunduğunu söyledi.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dünkü kazanımların ardından bugün de yüzde 0.2 yükselerek 76.46 dolara, ABD hafif ham petrolünün fiyatı yüzde 0.3 yükselişle 70.70 dolara yükseldi.

ALTIN

Altının dolardaki kayıpların durması ve yatırımcıların başka güvenli liman varlıklara yönelmesinin etkisiyle kayıplarını artırarak altı buçuk ayın dip seviyesine indi. Altının spot piyasdaki ons fiyatı art arda üçüncü seansta da gerileyerek bugün 1,253 dolar ile Aralık ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.2 ekside 1,255.88 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)