E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar toparlandı---

Küresel piyasalar toparlandı

Küresel piyasalar toparlandı
31 Mayıs 2018 - 09:08 borsagundem.com

İtalya'daki siyasi karışıklığın yatışmasıyla birlikte piyasalar rahat nefes aldı

Asya borsaları İtalya'daki küresel finansal piyasaları sarsan siyasi karışıklığın yatışma sinyalleri göstermesiyle iki ayın dip seviyesinden yükselirken, euro da 10 ayın dip seviyesinden toparlandı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün Nisan başından beri en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.56 yükseldi.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.5, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

Çin'de resmi imalat sektörü satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Mayıs ayında beklentilerin üzerinde gelerek sekiz ayın zirvesine yükselmesinin ardından Şanghay Composite yüzde 0.9 yükseldi.
ABD'nin Dow Jones endeksi yüzde 1.25 ve S&P 500 endeksi yüzde 1.27 artış kaydetti.

Piyasa karışıklığının merkezi olan İtalyan hisseleri dün yüzde 2.1 yükseldi ancak bu yıl içinde elde ettiği bütün kazanımları geri verdi.

İtalya'da 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Birliği partilerinin koalisyon çalışmalarından vazgeçmelerinin ardından küresel hisse senedi piyasaları, güvenli liman devlet tahvil getiriler ve euro hafta başında sert şekilde düşüş kaydetmişti. Bu iki partinin Euro karşıtı bakan adayı hafta sonunda Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından veto edilmiş ve bunun ardından partiler koalisyon çalışmalarından vazgeçmişlerdi. Bu gelişme yeniden seçim yapılması ihtimali gündeme getirirken, böyle bir seçimin ülkenin euro bölgesi üyeliğine ilişkin bir referanduma dönüşeceği endişeleri artmıştı.

Bu iki partinin İtalya'yı bu yıl ikinci kez seçime götürmekten ziyade hükümet kurma çalışmalarına tekrar başlamak istediğini belirtmesiyle piyasalar toparlandı. 

DÖVİZ

Euro İtalya'da liderlerin siyasi çıkmazı yatıştırmak ve olası bir erken seçimden kaçınmak için çalışmalarıyla dün elde ettiği güçlü kazanımlarını koruyor. İtalya'da cumhurbaşkanı tarafından başbakan olarak görevlendirilen Carlo Cottarelli dün "Siyasi yönetimin doğuşu için yeni olasılıklar ortaya çıktı" diyerek kendisi gibi teknokratlardan ziyade siyasetçiler tarafından kurulacak hükümetin ülkeyi çıkmazdan kurtarabileceğinin sinyalini verdi. Bu açıklama İtalya'daki yeni seçimlerin 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Birliği partileri güçlendirebileceğine dair endişeleri yatıştırdı ve İtalyan tahvil getirilerinin Salı günü keskin bir şekilde yükselmesinin ardından düşmesine neden oldu.
Euro dün yüzde 1.1 artışla bu yıl şimdiye kadarki ikinci büyük günlük kazanımı kaydettikten sonra hafif değişim göstererek 1.1654 dolarda bulunuyor.Euro Salı günü 1.1510 dolar ile 10 ayın dip seviyesini görmüştü.

İtalya'da sakinleşen ortam yenin Salı günü gördüğü beş haftanın en yüksek seviyesinden gerilemesine neden olurken, yatırımcılar ticaret sürtüşmelerinde olası bir tırmanma konusunda
temkinliler.

Kaynaklar, ABD'nin Avrupa Birliği'nden ithal edilen çelik ve alüminyum için gümrük vergileri uygulamaya koyma planlarını açıklayacağını belirtti. Böylece Wall Street Journal'da yer alan haberi teyit ettiler.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 düşüşle 108.60'a gerileyerek Salı günü gördüğü beş haftanın dip seviyesi olan 108.115'e yaklaştı. Dolar endeksi Salı günü 95.025 ile yaklaşık yedi ayın zirvesine yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 94.089'a geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları dün güçlü kazanımlar kaydettikten sonra bugün ABD ham petrol stoklarındaki
beklenmeyen artışın ve OPEC ve diğer üreticilerin Haziran toplantısında üretimi artırmaya karar
verebilecekleri beklentilerinin baskısıyla geriledi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı dün yüzde 2.8 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.25 düşüşle 77.31 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların bu hafta başında gördüğü altı buçuk ayın zirvesinden gerilemesi ve ABD-Çin ticaret gerilimlerine bağlı endişelerinin desteğiyle hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,302.50 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)