E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar toparlanmaya başladı---

Küresel piyasalar toparlanmaya başladı

Küresel piyasalar toparlanmaya başladı
22 Kasım 2018 - 08:18 borsagundem.com

2 gündür düşüşte olan küresel piyasalarda tepki alımları etkili oldu

Küresel büyümenin yavaşlama sinyalleri verdiği bir ortamda ABD'de artan faiz oranları ve tırmanan ticaret gerilimleri finansal piyasaları endişelendirse de, Asya borsaları temkinli şekilde yükselirken, petrol hafta başında sert düşüş kaydettikten sonra toparlandı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselerek, art arda üç aylık düşüşünün ardından Kasım'da şimdiye kadar kazanımlarını koruyabildi. Endeks kısmen şirket karlarına ilişkin zayıflayan görünüm ve tırmanan ABD-Çin ticaret savaşı endişelerinden dolayı 2011'den bu yana en kötü yıllık performansını kaydetmeye hazırlanıyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7, Avustralya borsası yüzde 0.6 yükseldi.

Wall Street'de S&P 500 endeksi dün artıda ancak günün dip seviyelerine yakın kapanırken, Dow Jones endeksi ABD'de Şükran Günü tatili öncesinde kazanımlarını geri vererek günü yatay tamamladı.

DÖVİZ

Dolar, küresel hisse senetlerindeki toparlanmanın ardından güvenli liman para birimlerine olan talebin düşük kalmasıyla Asya borsasındaki işlemlerde gerilerken; euro, İtalya'nın bütçe geriliminin çözüleceği umutlarıyla yükseldi. Dolar, risk iştahının küresel büyümenin yavaşlayacağı ve ABD-Çin ticaret çatışmasına ilişkin endişelerle azalmasıyla son iki işlem gününde yükselmişti. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 düşüşle 96.62'ye geriledi. Endeks dün yüzde 0.13 gerilemişti. Analistler, doların orta vadedeki yönünü Fed'in parasal sıkılaştırma seyrinin belirleyeceğine inanıyorlar.

Fed'in Aralık ayında bu yıl dördüncü kez faiz artırımı yapması bekleniyor. Ancak yatırımcılar, Fed'in ABD'yi yavaşlama riskine sokmadan kaç faiz artırımı yapabileceğini sorgulamaya başladı.
Salı günü yayınlanan Reuters anketine göre analistler, Fed'in gelecek yıl üç artış yapmasını ve faiz oranlarını 2019 sonuna kadar yüzde 3.00-3.25'e yükseleceğini tahmin ediyorlar.

Ankete göre ekonomistler önümüzdeki iki yıl içinde ABD'de resesyon olasılığını yüzde 35'e yükseltti.
Euro yüzde 0.12 artışla 1,1397 dolara yükseldi. Euro, Avrupa Birliği'nin İtalya'nın 2019 bütçesini euro bölgesi kurallarına uymadığı gerekçesiyle reddetmesine rağmen, dün yüzde 0.1 yükseldi.
İşlemciler, İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte'nin devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı ve vadededilen reformlarla ilgili endişelerini dile getirmesi sonrasında rahatladı.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasıyla geriledi ancak OPEC'in beklenen arz kesintisi daha fazla kayıpları önledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 63.25 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları dün iki haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün artan risk iştahının doları baskılamasıyla yüksek seyir izliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,227.11 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)