E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yara aldı---

Küresel piyasalar yara aldı

Küresel piyasalar yara aldı
09 Ekim 2018 - 08:25 borsagundem.com

Çin hisse piyasalarındaki sert düşüş küresel piyasaları sarstı

Asya borsaları, Çin'in yerel hisse senedi piyasalarında sert düşüşlerin olduğu bir ortamda para birimi yuanın psikolojik seviyenin altına düşmesine göz yummasıyla 17 ayın dip seviyesini gördü.
IMF; ABD, Çin ve Avrupa'ya ilişkin büyüme beklentilerinin düşürülmesi de dahil olmak üzere dünya ekonomisi için bu yıla ve gelecek yıla dair yüzde 3.9 olan büyüme tahminini yüzde 3.8'e indirdi.
Çin Merkez Bankası resmi dolar/yuan kurunu 6.9019 olarak belirledi; böylece 6.90 seviyesi aşılırken, spekülatörlerin spot piyasada doları 6.9320'ye kadar yükseltmelerine neden oldu.
Bu durum ihracatçılar için olumlu olarak nitelenebilirken; Şanghay lokomotif hisselerinin yatay işlem görmeden önce ilk işlemlerde yüzde 0.1 yükselmesine destek oldu.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Pazartesi günü geçen yıl Mayıs ayından bu yanaki en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi.
Japonya'nın Nikkei endeksi kısmen güvenli liman yendeki artışın etkisiyle yüzde 1.2 geriledi.

DÖVİZ

Dolar, yüksek seyreden ABD tahvil getirileri, ABD-Çin ticaret savaşı ve Avrupa'daki siyasi çıkmaza ilişkin endişelerle güvenli liman yen karşısında geriledi. Yen dolar karşısında geçen hafta Perşembe gördüğü 11 ayın dip seviyesi olan 114.55'ten yükselerek art arda dördüncü seansta da kazanımlarını artırdı. Dolar bugün yen karşısında yüzde 0.2 düşüşle 113.04'e geriledi. Dolar endeksi geçen hafta gördüğü yedi haftanın zirvesi olan 96.127'ye yakın bir seviyede 95.774 ile yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC'in üçüncü büyük üreticisi olan İran'ın ham petrol ihracatının, ABD yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girmesiyle azalacağına dair daha fazla işaretin ortaya çıkması ve Meksika Körfezi'ne doğru bir kasırganın ilerlemesiyle yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.3 artışla 84.17 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları, Asya borsalarının Çin ekonomik büyümesinde olası yavaşlamaya ilişkin endişelerle gerilemesi ve doların yen karşısında değer kaybetmesiyle riskten kaçınan yatırımcıların güvenli liman talepleriyle hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,190.65 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)