E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yatay seyretti---

Küresel piyasalar yatay seyretti

Küresel piyasalar yatay seyretti
28 Haziran 2018 - 08:44 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin endişeler az da olsa azalmaya başladı

ABD yönetimi, ABD teknoloji şirketlerindeki Çinli yatırımları sınırlamaya yönelik yaklaşımını değiştiriyor görünse de, Asya borsaları ABD'nin ticaret yaklaşımının küresel ekonomik büyümeye zarar verdiği yönünde artan endişelerle dokuz ayın dip seviyesine geriledi.
ABD ham petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün arz endişeleriyle bir araya gelmesiyle üç buçuk yılın zirvesini gördü. Petrol piyasasında Libya ihracatlarına ilişkin belirsizlik, Kanada'da üretim aksaması yaşanması ve aynı zamanda Washington İran'dan petrol ithalatını durdurmaları için birçok ülkeden talepte bulunması arz endişelerine neden oluyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.53 düşüşle dokuz ayın yeni dip seviyesine geriledi.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 geriledi.
Dünya MSCı endeksi yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine gerileyerek son beş ayın dördüncü aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

DÖVİZ

ABD-Çin ticaret gerilimi finansal piyasaları endişelendirirken, dolar başlıca para birimleri karşısında yatay seyir izliyor ancak Washington'un Çin yatırımlarını kısıtlama önerisinin ardından çatışma sinyallerinin olduğu bir ortamda dünkü kazanımlarını artıramadı. Yılın ilk yarısının sonuna gelinmesiyle artan talebin doları desteklediği görülüyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün yüzde 0.65 yükseldikten sonra bugün 95.257 ile yatay seyrediyor.
Dolar dün ABD Başkan Donald Trump'ın, Çin'in hassas Amerikan teknolojilerini satın almalarını engellemek için güçlü bir ulusal güvenlik inceleme sürecini kullanacağını söyleyerek in'e özgü yatırım kısıtlamalarını uygulamaktan daha yumuşak bir yaklaşım ortaya koyduktan sonra yükseldi.
Ancak, Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un dün Fox Business Network'e verdiği
söyleşide Trump'ın açıkladığı planın Çin'e yönelik yumuşamış bir yaklaşıma işaret etmediğini
söylemesinin ardından Washington'un niyetlerine ilişkin karışıklık yaşanıyor.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD teknolojisini koruyan ve Kongre'nin onayladığı yetkiyi kullanan daha ölçülü ve küresel bir yaklaşımı tercih ederken, yönetimi Çin konusunda en sert şekilde eleştiren Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro Çin'e özgü kısıtlamalar öne sürüyor.

PETROL

ABD petrol fiyatları Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'daki yüksek üretimin etkisiyle üç buçuk yılın zirvesinden geriledi ancak diğer ülkelerdeki planlanmayan arz kesintileri ve rekor seviyede talep daha fazla düşüşü önledi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 77.54 dolarda seyrediyor. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD-Çin ticaret gerilimindeki son gelişmelerin dolarda hafif düşüşe yol açmasıyla hafif yükselse de, dün gördüğü altı ayın dip seviyesine yakın seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,252.74 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)