E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yatay seyretti---

Küresel piyasalar yatay seyretti

Küresel piyasalar yatay seyretti
29 Kasım 2018 - 08:23 borsagundem.com

Piyasalar Fed'in para politikası kurulu tutanaklarına odaklandı

Asya borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın üç yıllık para politikasını sıkılaştırma dönüsünün sona yaklaşmakta olabileceğini ortaya koyarak riskli varlıklara olan ilgiyi artırmasının ardından Wall Street'teki yükselişi izleyerek artış kaydetti.
Dolar ve ABD Hazine tahvil getirileri Powell'ın politika faiz oranlarının nötr seviyenin "hemen altında" olduğunu belirtmesinin ardından geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 yükseldi.

Şanghay Composite yüzde 0.2, Avustralya borsası yüzde 0.5 ve Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 0.9 yükseldi.
Ancak, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin devlet başkanı Xi Jinping'in Arjantin'deki G20 zirvesinde yapacakları ticaret görüşmelerinden önce yatırımcıların temkinli olmalarıyla Asya borsalarındaki kazanımlar sınırlandı.
Analistler, ABD-Çin geriliminde yumuşama sinyallerinin, tepki yükselişini tetikleyebileceğine inanıyorlar; ancak her iki taraftan da önemli tavizler olmadıkça, bu adımın muhtemelen kısa süreli olabileceğini söylüyorlar.
Powell'ın açıklamalarının 2019'da daha hızlı faiz artışına dair endişeleri hafifletmesiyle, Dow Jones endeksi yüzde 2.5 ve Nasdaq yüzde 3 yükseldi. 

DÖVİZ

Dolar Powell'ın ABD faiz oranlarının nötr seviyenin hemen altında olduğunu belirtmesinin ardından dünkü kayıplarını artırdı. Birçok yatırımcı Powell'ın açıkmalarını Fed'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdiler.Haberin Orjinali İçin Tıklayın
Yüzde 2-2.25 seviyesindeki politika faiz oranının nötr tahminlerin "hemen altında" olduğunu belirten Powell'ın para politikasını gevşetme yanlısı yönde değişim gösteren açıklamaları para piyasalarını şaşırttı. Powell bu açıklamalarıyla geçen ayki ifadelerinin tam tersi yönde bir açıklama yapmış
oldu. Powell geçen ay, politika faiz oranının nötr seviyeden "çok uzakta" olduğunu ve Fed'in bu seviyenin ötesinde bile politikasını sıkılaştırabileceğini söylemişti.Haberin Orjinali İçin Tıklayın
Powell'ın açıklamaları doların özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi riskli para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Güney Afrika randı ve TL gibi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin de her biri yüzde 1 oranında değer kazandı.
İşlemciler, Fed'in 7-8 Kasım'da gerçekleşen toplantısının bu akşam yayınlanacak tutanaklarından parasal sıkılaştırma seyrine ilişkin daha fazla ipucu bekliyorlar. Dolar endeksi dün yüzde 0.54 düşüşle 1 Kasım'dan bu yana en sert yüzde düşüşünü kaydettikten sonra bugün 96.84 ile yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları G20 toplantısında yapılacak ticaret görüşmelerinin küresel ekonomiye destek olabileceği ve talep görünümünü iyileştirebileceği iyimserliğiyle hafif yükselirken, ABD ham petrol stoklarının bir yılın en yüksek seviyelere çıkması kazanımları sınırladı. Brent ham petrolü vadeli fiyatı dün yüzde 2.4 düşüşle 58.76 dolara geriledikten sonra yüzde 0.5 artışla 59.03 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların Powell'ın açıklamalarının ardından değer kaybetmesiyle yükseldi. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,224.13 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)