E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yön arıyor---

Küresel piyasalar yön arıyor

Küresel piyasalar yön arıyor
27 Eylül 2013 - 09:17 borsagundem.com

Fed toplantısında beklenen parasal genişlemeyi yavaşlatma adımını atmaması ı küresel piyasalarda yön arayışının devam etmesine neden oldu

ABD borç tavanına ilişkin sorunlar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısında beklenen parasal genişlemeyi yavaşlatma adımını atmaması ve ardından gelen makroekonomik verilerin genellikle beklentileri aşması küresel piyasalarda yön arayışının devam etmesine neden oluyor.
Dün ABD'de açıklanan haftalık işsizlik verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve 2. çeyrek nihai GSYH'nın yüzde 2,5 ile beklentiler paralelinde artması hisse senedi piyasalarında alıcılı bir seyir yaşanmasına neden olurken, borç tavanına ilişkin belirsizlikler yükseliş hareketini sınırladı. Dow Jones endeksi gün içinde 15.387 puanda kadar yükselse de günün ikinci yarısında kazançlarının bir kısmını geri vererek günü yüzde 0,36 oranında artışla 15.328 puandan tamamladı. Bugün açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verisi ile Michigan Üniversitesi güven endeksinin takip edileceğini belirten analistler, borç tavanına ilişkin gelişmelerin de yön üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında ise hisse senetleri piyasasının yüksek seyreden avro/dolar paritesi nedeniyle baskı altında kaldığı görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,02 oranında düşüşle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 oranında düşüş kaydetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise günü yüzde 0,21 oranında yükselişle tamamladı.
Yurt içinde ise volatilitesi yüksek seyreden dolar/TL paritesi ve son iki günde yükseliş eğilimine giren faizler hisse senedi piyasalarında satış baskısının artmasına neden oldu. Dün dolar/TL'nin 2,01 seviyesinin altında kalmaması ve tekrar 2,02 seviyelerine doğru yükselişe geçmesinin ardından BIST 100 endeksi düşüşünü hızlandırarak günü 75.600 puandan tamamladı. Endeksin 75.600 ve 75.100 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, ABD'de açıklanacak veriler ve döviz piyasasının seyrinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa, 2. çeyrek GSYH
10.00 Türkiye, TÜİK eylül ayı tüketici güven endeksi
10.00 Türkiye, TCMB ağustos ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi
12.00 Avro bölgesi, eylül ayı ekonomik güven endeksleri
13.00 Almanya, eylül ayı TÜFE
15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar
16.55 ABD, Michigan Üniversitesi eylül ayı tüketici güven endeksi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)