E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalara İtalya darbesi---

Küresel piyasalara İtalya darbesi

Küresel piyasalara İtalya darbesi
24 Ekim 2018 - 08:07 borsagundem.com

AB Komisyonu'nun İtalya'nın bütçesini onaylamamasıyla birlikte AB borsaları başta olmak üzere küresel piyasalarda düşüş dalgası yaşandı

Asya borsaları Ortadoğu'daki gerilim ve ABD şirket kârlarının görünümü gibi sebeplerle açılıştaki kayıplarını telafi ederek artıya geçerken ham petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın üretimi artıracağı sinyalleriyle iki ayın dip seviyelerine geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi dün yüzde 2'nin üzerinde düştükten sonra bugün de ekside açıldı ancak seans için kayıplarını telafi ederek yüzde 0.6 artıya geçti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5, Shanghai bileşik endeksi ise yüzde 1.5 artıda bulunuyor. Bir dizi unsur bu hafta küresel hisse piyasaları üzerinde baskı yarattı. Bu unsurlar arasında ABD'li şirketlerin kârları, İtalya'nın kamu maliyesi, ABD'nin Çin ile yaşadığı ticaret gerilimi ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi nedeniyle Suudi Arabistan yönetimi üzerindeki baskıların artması bulunuyor. ABD borsaları dün gün içinde sert geriledikten sonra kapanışa doğru gelen alımlarla seansı daha ılımlı kayıplarla kapattı. ABD borsalarındaki ılımlı kayıplar Asya'daki bugünkü düşüşün de daha sert olmasını engelledi. 

DÖVİZ

Yen yatırımcıların risk iştahının toparlanmasıyla birlikte Asya piyasalarının açılışındaki kazanımlarını geri vererek değer yitirdi. Dolar ise başlıca para birimleri karşısında yatay seyrediyor. Yen dün ABD borsalarındaki kayıplar ve küresel piyasalardaki riskten kaçışın etkisiyle yüzde 0.3 değer kazanarak gelişmiş ülkeler içinde en iyi performansı gösteren para birimi oldu. Yen bugün ise yüzde 0.17 değer yitirerek dolar karşısında 112.62 seviyesinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları dünkü sert kayıpların ardından toparlanmaya çalışırken, yatırımcılar tekrar ABD'nin İran'ın petrol ihracatını hedef alan yaptırımlarına odaklandı. Dün yüzde 4.3 düşüşle kapanan Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.4 artıda 76.76 dolarda bulunuyor.
ABD'nin 4 Kasım'da başlayacak İran yaptırımları nedeniyle arz tarafında aksamalar görülmesi
bekleniyor. Suudi Arabistan'ın "müşterilerin memnuniyetini sağlamak için ortaya çıkacak her türlü talebi karşılamak" için adım atacağını dün ifade etmesi, küresel riskten kaçışın da etkisiyle petrol fiyatlarında dün sert kayıba yol açtı. 

ALTIN

Altın fiyatları dün küresel siyasi ve ekonomik belirsizliklerle üç ayın zirvesini gördükten sonra yukarı yönünü bugün de koruyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 17 Temmuz'dan b uyna en yüksek seviye olan 1,239.68 doları gördükten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 1,231.81 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)