E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda AMB endişesi hakim---

Küresel piyasalarda AMB endişesi hakim

Küresel piyasalarda AMB endişesi hakim
08 Haziran 2018 - 08:59 borsagundem.com

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın politika değişikliğini fiyatladı

Asya borsaları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomiye verilen destek programını sona erdirebileceği beklentileri ve G7 toplantısı öncesinde ticaret gerilimlerine ilişkin belirsizlik nedeniyle risk iştahının azalmasıyla birlikte iki buçuk ayın zirvesinden geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi art arda altı günlük kazanımlarla Mart ortasından bu yana en yüksek seviyeye yükseldikten sonra yüzde 0.5 geriledi.

Japonya'nın Nikeli endeksi ve Avustralya borsası sınırlı değişim gösterdi. ECB baş ekonomisti Peter Praet Çarşamba günü, ECB'nin tahvil alımlarını bu yıl sona erdirmeyi gelecek hafta ele alacağını söylemişti.

Praet'in bu açıklamalarıyla euro üç haftanın zirvesini görmüş, gelişmekte olan piyasalar gerilemiş ve güvenli liman konumundaki tahvillere olan talep artmıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirdikten sonra ABD ile başlıca ticaret ortakları arasındaki anlaşmazlığın artması endişelerin bir diğer önemli nedeni oldu.

Trump G7 zirvesinden bir gün önce attığı ve Fransa ve Kanada'nın ABD'den yaptıkları ithalata "devasa gümrük vergileri" getirdiklerini ve ticarete parasal olmayan engeller koyduklarını belirttiği tweet'te uzlaşmak istiyor gibi görünmüyor. G7 zirvesi bugün ve yarın Kanada'nın Charlevoix kentinde yapılacak. 

DÖVİZ

Dolar ABD hazine tahvil getirilerinin sert şekilde düşmesiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken; euro, ECB'nin ekonomiye verilen destek programını sona erdirebileceği beklentileriyle toparlanmasını sürdürüyor.

Dolar endeksi dün yüzde 0.3 geriledikten sonra bugün hafif değişim göstererek 93.467 seviyesinde bulunuyor. Endeks bu hafta yüzde 0.75 geriledi ve dün 17 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 93.213'ü gördü.

Euronun İtalya'daki siyasi endişeler ve ECB'nin 14 Haziran'daki politika toplantısında devasa tahvil alım programını sona erdirmeye başlayabileceğine dair sinyal verebileceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle 10 ayın dip seviyesinden toparlanmasıyla dolar bu hafta baskı altında kaldı.

Euro dün 1.1840 dolar ile üç haftanın zirvesine yükseldikten sonra bugün 1.1797 Dolar ile yatay seyrediyor. Euro bu hafta yüzde 1'den fazla yükselirken, Şubat ortasından bu yana en büyük haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor. Öte yandan Fed'in 12-13 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısında faiz oranlarını bu yıl ikinci kez artırması bekleniyor. Dikkatler Fed'in 2018'de toplam dört kez faiz artırma sinyali verip vermeyeceğine çevrili.

Diğer yandan Trump, 12 Haziran'da Singapur'da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmeye
hazırlanırken; zirvenin ana konusu ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer silah programından vazgeçmesi
yönündeki talebi olacak.

PETROL

Petrol fiyatları Venezuela'nın arz yükümlülüklerini yerine getirmekte yaşadığı zorluklar ve
OPEC öncülüğünde devam eden arz kesintilerine karşın ABD'nin artan ham petrol üretiminin
piyasaları baskılamasıyla yatay seyrediyor. Brent petrolünün varil fiyatı 77.24 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, günün ilerleyen saatlerinde başlayacak G7 zirvesinin yanı sıra gelecek hafta yapılacak Fed toplantısı ve ABD-Kuzey Kore zirvesi gibi gelişmeler öncesinde yatırımcıların temkinli kalmasıyla yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,296.36 dolar ile yatay seyrediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)