E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda endişeler azaldı---

Küresel piyasalarda endişeler azaldı

Küresel piyasalarda endişeler azaldı
29 Haziran 2018 - 08:53 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin korkuların azalması piyasalarda hafif yükselişlere neden oldu

Asya borsaları Çin'in yabancı yatırım sınırlarını gevşetmesinin ardından dokuz ayın dip seviyesinden yükseldi ancak risk iştahı ABD ve Çin'in açıkladığı ilk gümrük vergileri yürürlüğe girmeden bir hafta önce ticaret gerilimlerine ilişkin endişelerle azaldı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 yükselirken, Avustralya borsası yatay seyrediyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi hafif düşüş kaydetti.
Çin hisseleri dün iki yılın dip seviyesini gördükten sonra, bugün toparlandı. Analistler, yükselişin teknik faktörleri yansıttığını söylerken, bu artış Beijing'in bankacılık, otomobil, ağır sanayi ve tarım gibi sektörlere yönelik yabancı yatırım engellerini azaltacağı haberinden destek buldu.

Çin merkez bankası dün yaptığı açıklamada, piyasa likiditesinin "makul ölçüde bol" kalmasını sağlayacağını söyledi.

Çin lokomotif hisseleri endeksi yüzde 1.5 ve Şanghay Bileşik yüzde 1.1 yükseldi.Ancak bu yıl en kötü performans gösteren bu iki endeks Ocak 2016'dan bu yana en kötü aylık performansı kaydetmeye hazırlanıyor. 

DÖVİZ

Dolar çeyrek dönem sonu alımların ve ABD ve başlıca ticaret ortakları arasında ticaret geriliminde yeni bir tırmanma olmamasının desteğiyle yen karşısında yükseldi. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret geriliminin Çin ekonomisine etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duymasıyla, ticaretle ilgili endişeler piyasada ağırlıklı olarak etkili olmaya başlayacak gibi görünüyor.

Dolar yen karşısında çeyrek dönem sonu ve yıl ortası alımlarla 110.49'a yükselerek bu ayın zirvesi olan 110.905'e yaklaştı. Dolar ayrıca ABD ekonomisindeki güçlü büyümenin etkisiyle faiz oranlarının artılma ihtimallerinden destek buldu. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün en son yaklaşık bir yıl önce gördüğü 95.534'e kadar yükseldikten sonra bugün 95.288 seviyesinde bulunuyor.Şimdiye kadar yüzde 5.9 yükselen endeks altı çeyrek dönemdir ilk çeyrek dönem kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor.

PETROL

Ham petrol piyasaları arz kesintileri ve yüksek talepten dolayı sıkı kalmaya devam etse de, petrol fiyatları ABD ve başlıca ekonomiler arasındaki artan ticaret geriliminden dolayı geriledi.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 77.74 dolara geriledi. 

ALTIN

Dün altı aydan uzun sürenin dip seviyesine gerileyen altın, doların son dönemde gördüğü yüksek seviyelerden gerilemesiyle yükseldi ancak Kasım 2016'dan bu yana en kötü aylık performasını kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,250.90 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)